TRŽIŠTE KAPITALA

Zbog Grčke potonule i dionice na Zagrebačkoj burzi

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala novi je trgovinski tjedan otvorilo u crvenom teritoriju, pri čemu je indeks CROBEX pao 0,95 posto, što je njegov najveći dnevni pad od sredine siječnja. Uži indeks CROBEX10 zabilježio je pad od 0,8 posto, što je njegov šesti uzastopni dan pada. Pad na domaćem tržištu posljedica je prelijevanja negativnog sentimenta s inozemnih burzi zbog situacije u Grčkoj. Svi sektorski indeksi također su zaključili dan padom, pri čemu su najviše stradali indeksi građevinskog sektora i sektora industrije s padovima od 2,6 posto i 2,2 posto

Ukupna likvidnost zadržala se približno na prošlotjednoj razini, gdje je u redovnom prometu protrgovano 6,9 milijuna kuna, dok je dodatnih dva milijuna kuna ostvareno u OTC transakciji dionicom Croatia osiguranja.

Najlikvidnije izdanje te ujedno i jedini milijunaš u redovnom trgovanju je bila povlaštena dionica Adrisa s neznatno iznad milijun kuna prometa, uz pad cijene od 1,8 posto. Nešto višu likvidnost ostvarila je dionica Hrvatskog telekoma u iznosu od oko 880 tisuća kuna prometa i pad cijene od 0,7 posto na 155 kuna. Dionica Jadranske banke bila je sljedeća najlikvidnija sa 615 tisuća kuna prometa te je skokom cijene od 43 posto zaslužila titulu uvjerljivog dobitnika dana.

Jedina dva nešto likvidnija dobitnika još su bile dionice Jamnice i Imperiala, s porastom cijena od 1,1 posto i 0,2 posto. Većina ostalih dionica pretrpjela je cjenovne padove. Od likvidnijih izdanja najveći je pad zabilježen u dionici Đure Đakovića koja je potonula 6,5 posto pri 88 tisuća kuna prometa. Znatnije padove još su zabilježile dionice Medike, RIZ-odašiljača i redovne dionice Adrisa koje su oslabjele redom 5,5 posto, 5,3 posto i 3,9 posto.

Dobitnik dana   Jadranska banka +42,86%  300,00

Gubitnik dana   Đuro Đaković Holding  -6,51%  23,83

CROBEX  -0,95%  1.726,35

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.