OHRABRUJUĆA STATISTIKA

U svibnju četvrti mjesec zaredom skočila industrijska proizvodnja u RH

29.06.2015 u 14:00

Bionic
Reading

U svibnju je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla za 4,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast četvrti mjesec zaredom, i to znatno brži nego mjesec dana prije

Državni zavod za statistiku objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u svibnju porasla za 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima porasla 4,4 posto u odnosu na svibanj prošle godine.

To je već četvrti mjesec zaredom kako proizvodnja raste, i to brže nego mjesec dana prije, kada je ojačala 1,2 posto na godišnjoj razini. Rast od 4,4 posto najveći je od prosinca prošle godine.

U svibnju je na godišnjoj razini najviše, za 6,3 posto, skočila proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, a s rastom od 5,7 posto slijedi proizvodnja kapitalnih proizvoda.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 4,1 posto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda uvećana za 3,7 posto.

U svibnju je na godišnjoj razini pala samo proizvodnja energije, za 0,2 posto.

U prvih pet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila 1,3 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

'U nastavku godine očekujemo da bi poticaj rastu industrijske proizvodnje mogao doći od snažnije inozemne potražnje – izvoza - dok je potisnuta domaća potražnja još uvijek ograničavajući čimbenik snažnijeg oporavka industrijske proizvodnje', navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Procjenjuju da bi u cijeloj ovoj godini ukupna industrijska proizvodnja mogla porasti oko 1,5 posto.

Ostvare li se te procjene, 2015. bi bila druga godina zaredom kako proizvodnja raste, i to brže nego prošle godine. Lani je, naime, industrija ojačala 1,3 posto u odnosu na 2013., što je bio njezin prvi rast na godišnjoj razini, nakon pet godina neprestanog pada.