POTICAJI ZA POLJOPRIVREDU

Todorić i Pipunić opet povukli najviše novca

09.06.2015 u 06:55

Bionic
Reading

Prema podacima Agencija za plaćanja u poljoprivredi, na listi najvećih korisnika poljoprivrednih potpora dominiraju Agrokorove tvrtke koje su u prošloj godini iz državnog proračuna i fondova Europske unije dobile 125 milijuna kuna, 23 milijuna kuna više nego 2013. godine

Najveći dio poljoprivrednih poticaja Todorićevim tvrtkama kao i drugim poljoprivrednim proizvođačima isplaćivan je putem izravnih plaćanja kroz nacionalne potpore i sredstva iz Europskog fonda za garancije u poljoprivredi (EAGF).

Uvjerljivo najviše, 76,9 milijuna kuna, pripalo je Belju, najvećem proizvođaču poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj s ukupnim prihodom. Belje tradicionalno povlači najviše poticaja, a prošle godine je po osnovi šest vrsta potpora dobio 28 posto više sredstava nego 2013. godine.

Na listi 12 poljoprivrednika s više od 10 milijuna kuna poticaja našle su se još dvije tvrtke iz koncerna Agrokor – Vupik i PIK Vinkovci, koje također bilježe značajan rast isplaćenih potpora. Manje iznose potpora dobili su Agrokorove tvrtke PIK Vrbovec (1,1 milijuna kuna), Agrolaguna (4,8 milijuna kuna) i Mladina (0,2 milijuna kuna). U odnosu na 2013. vrijednost potpora isplaćenih tvrtkama u sastavu Agrokora povećana je za 22,5 posto (sa 101,9 na 124,8 milijuna kuna).

Ranijih godina Todorićeve poljoprivredne kompanije dobivale su izdašnije poticaje pa je tako 2011. na njihove račun sjelo 174,2 milijuna kuna. Međutim, potpore su se stanjile nakon uvođenja sustava modulacije koji predviđa umanjenje isplata ako prava prelaze zakonom propisani iznos.


Među velikim korisnicima poticaja su i tvrtke osječkog poduzetnika Marka Pipunića, vlasnika gurpacije Žito – Novi agrar i PPK Valpovo koje su zajedno povukle gotovo 40 milijuna kuna.

Na četvrtom je mjestu s 20,7 milijuna kuna Kutjevo u vlasništvu Envera Moralića. Poljoprivredni kombinat Orahovica, čiji je vlasnik Stipo Matić, poznatiji kao vlasnik informatičke tvrtke M SAN, popravio je svoje prihode sa 18,2 milijuna kuna, četiri milijuna više nego 2013. godine.

U društvu je najvećih korisnika potpora i Adrisova tvrtka za marikulturu Cromaris koja je nagrađena s 11,5 milijuna kuna.

Najveći rast poticaja, čak 185 posto, bilježi tvrtka Vigens koja bavi uzgojem krava u Novom Bokanjcu kraj Zadra.

Lani je ukupno isplaćeno 2,26 milijardi kuna izravnih potpora od čega je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ima) isplaćeno 1,53 milijarde kuna (68 posto), dok je tvrtkama i obrtima isplaćeno 726,5 milijuna kuna (32 posto).

Prošlog tjedna Agencija za plaćanje u poljoprivredi objavila je tražilicu pomoću koje se mogu pretraživati podaci o korisnicima poljoprivrednih potpora prema korisniku, vrsti potpore, općini/naselju te iznosima isplate.

Tražilica obuhvaća listu korisnika za financijsku 2013. i 2014., a ostaje dostupna na web-stranici dvije godine od objave.

Prema aktualnim podacima iz tražilice više od milijun kuna potpora dobilo je 226 korisnika. Osim 12 kapitalaca s više od 10 milijuna kuna, 27 korisnika dobilo je između pet i 10 milijuna kuna, a 187 poljoprivrednika ubralo je između milijun i pet milijuna kuna.