TRŽIŠTE KAPITALA

Rasprodaja Adrisa gurnula burzu u crveno

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u srijedu zabilježilo pad indeksa, uz nešto veću likvidnost. Indeks CROBEX je pao 0,55 posto na 1733,5 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 izgubio na vrijednosti 0,9 posto, što je njegov najveći dnevni pad u zadnjih mjesec dana

Ukupan dionički promet je dosegao oko 15,5 milijuna kuna, od čega je u redovnom prometu protrgovano 8,2 milijuna kuna, dok je u blok transakciji povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno dodatnih 3,1 milijun kuna prometa, a u OTC trgovanju je dionica Atlantic Grupe uknjižila promet od 4,3 milijuna kuna .

Dionice Adrisa su bile u fokusu investitora i u redovnom trgovanju. Povlaštena dionica Adrisa je bila najlikvidnija, s 3,8 milijuna kuna prometa i padom cijene od 4 posto. To je dionicu pozicioniralo u sam vrh gubitnika, gdje joj je društvo pravila redovna dionica Adrisa s padom cijene od 4,8 posto. Posljedica je to nastavka realizacije dobitonosnih zarada. Nešto likvidnija je bila još dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na 745 tisuća kuna prometa, ojačala 0,34 posto. Sličan promet je zabilježila i dionica Dalekovoda koja je pri tome skočila gotovo 5 posto, na krilima objave 60 milijuna eura vrijednog ugovora sa Norveškim Stattnetom.

Titula dobitnika dana ipak ide dionici Proficia, koja je uzletjela 7,2 posto, međutim na nešto nižem prometu od oko 80 tisuća kuna. Nešto veći porast još su ostvarile dionice Ericsson Nikole Tesle i Jamnice koje su obje ojačale oko 1,1 posto.

Na strani gubitnika, uz već spomenute dionice Adrisa, vrijedi izdvojiti dionice Vupika, Viadukta i Đure Đaković Holdinga koje su izgubile redom 3 posto, 2,4 posto i 2,2 posto.

Dobitnik dana Proficio +7,24% 20,00

Gubitnik dana Adris -4,80% 476,00

Crobex -0,55% 1.733,51

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE