RAST OD 2,5 POSTO

Potrošnja se oporavlja već deveti mjesec zaredom

03.06.2015 u 12:50

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u travnju promet u trgovini na malo realno porastao za 2,5 posto na godišnjoj razini, više od očekivanja i već deveti mjesec zaredom

Državni zavod za statistiku objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u travnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 1,8, a realno 2,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je brži rast nego u ožujku, kada je potrošnja ojačala 1,1 posto, i veći od očekivanja. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u travnju za 1,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 0,8 do 1,5 posto.

Tako je nastavljen višemjesečni pozitivni trend, s obzirom da je pad maloprodaje posljednji puta zabilježen u srpnju 2014. godine

Rast prometa u trgovini na malo devet mjeseci zaredom nije, pak, zabilježen još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije.

'Solidnom ostvarenju u prometu trgovine na malo svakako su pridonijeli niska baza, ali i dobri turistički pokazatelji tijekom predsezone. Istovremeno je učinak većeg neto dohotka, uslijed novog Zakona o porezu na dohodak, koji je na snazi od početka godine, pozitivno utjecao na kretanje godišnjih stopa rasta u trgovini na malo', navode analitičari Raiffeisebank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Ističu i da je u travnju zabilježeno poboljšanje indeksa pouzdanja potrošača na godišnjoj razini, što upućuju na blagi oporavak optimizma potrošača. Upozoravaju, međutim, da će i dalje prisutni nepovoljni uvjeti na tržištu rada ograničavati snažniju potrošnju.

U cijeloj 2015. analitičari RBA očekuju pozitivnu stopu godišnjeg rasta u trgovini na malo koja će se, smatraju, pozitivno odraziti i na BDP-a.

U prva tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je 1,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a rast osobne potrošnje, najveće sastavnice bruto domaćeg proizvoda (BDP), pridonio je i rastu gospodarstva u prvom tromjesečju, drugi kvartal zaredom, čime je Hrvatska izašla iz recesije.