TRŽIŠTE KAPITALA

Adris snažno povukao burzu prema gore

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u ponedjeljak je zabilježilo snažne poraste, zahvaljujući u prvom redu dionicama Adrisa, koje su bile u fokusu investitora. Indeks CROBEX je ojačao 0,97 posto na 1746,19 bodova, što je njegov najveći dnevni porast od sredine travnja. Uži indeks CROBEX10 je skočio 1,4 posto

Likvidnost je također ojačala pa je u redovnom trgovanju ostvaren promet od oko 28 milijuna kuna, što je najviše u ovoj godini. Dodatnih 2,5 milijuna kuna prometa je ostvareno u blok transakciji redovnom dionicom Adrisa.

Dionice Adrisa su bile u fokusu investitora, nakon objave potpisivanja ugovora o prodaji duhanskog dijela poslovanja British American Tobacco-u. Povlaštena dionica Adrisa je bila najlikvidnija s 9,4 milijuna kuna prometa, uz skok cijene od 8,5 posto, što dionicu svrstava u sam vrh dobitnika. Redovna dionica Adrisa je prikupila 7,3 milijuna kuna prometa, uz skok cijene od 5,9 posto, te je dodatnih 2,5 milijuna kuna prometa ostvarila u blok transakciji. Među milijunašima su još bile dionice Hrvatskog Telekoma i Ericsson Nikole Tesle. Dionica HT-a je na gotovo 3 milijuna kuna prometa ojačala blagih 0,3 posto, dok je dionica Ericsson Nikole Tesle pala 0,4 posto.

Titula dobitnika dana ide dionici Tiska, koja je uzletjela 16 posto, i to također na krilima vijesti o Adrisovoj prodaji duhanskog dijela poslovanja i povezanih maloprodajnih društava. Uz već spomenute dionice Adrisa uspješan dan su još imale i dionice Tankerske Next Generation čija je cijena porasla 5,4 posto, ali i hotelijeri Maistra i Imperial koji su ojačali 3,2 posto i 2,4 posto.

Rijetki su bili jučerašnji gubitnici. Najveći pad je zabilježen u dionici Atlantske plovidbe, koja je potonula 3,3 posto. Znatniji padovi cijena još su ostvareni u dionicama AD Plastika, Končar distributivnih i specijalnih transformatora te Končar elektroindustrije, koje su izgubile na vrijednosti redom 2,4 posto, 0,9 posto i 0,8 posto.

Dobitnik dana Tisak +16,03% 195,00
Gubitnik dana Atlantska plovidba -3,33% 200,00
Crobex +0,97% 1.746,19

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE