PUT U BANKROT

Najtiražniji njemački tabloid Hrvatskoj proriče sudbinu Grčke

24.05.2015 u 20:09

Bionic
Reading

Najtiražniji njemački list Bild am Sonntag ocijenio je u nedjelju, pozivajući se na nedavno izvješće Europske komisije, da se u Hrvatskoj dramatično pogoršala gospodarska situacija te da joj, kao i Grčkoj, prijeti stečaj

U članku pod naslovom "Hrvatska bi mogla postati nova Grčka", njemački tabloid navodi da su te dvije zemlje omiljena odredišta za njemačke turiste, ali da su i Grčka i Hrvatska na rubu stečaja zbog lošeg upravljanja i neprovođenja reformi.

List se poziva na nekoliko dana staru "tajnu" analizu Europske komisije u kojoj se navodi da se gospodarsko stanje u Hrvatskoj dramatično pogoršalo, te da u pet od osam ključnih točaka za smanjivanje deficita vlada nije učinila gotovo ništa

Bild am Sonntag tvrdi da su najvažniji propusti neučinkovit nadzor nad državnim proračunom, veliki broj odlazaka u prijevremenu mirovinu, nedostatak mjera za poticanje gospodarstva, te sporost sudova u provođenju stečajnih postupaka.

Također se podsjeća da će Hrvatska biti jedna od tema sastanka na vrhu EU-a u Bruxellesu 25. i 26. lipnja.

Njemački tabloid također navodi da bi se do sredine lipnja trebala donijeti odluka Ustavnog suda o žalbi na presudu nekadašnjem premijeru Ivi Sanaderu, što će biti važan test vladavine prava u zemlji.

Čelnik parlamentarnog odbora za gospodarstvo njemačkog parlamenta Peter Ramsauer, član CSU-a, rekao je za list da je odluka Ustavnog suda o Sanaderu dobra prilika da Hrvatska pokaže da ozbiljno shvaća vladavinu prava.

Nakon više poziva iz Europske komisije, Hrvatska sada može konačno pokazati da je država koja ozbiljno shvaća vladavinu prava, rekao je Ramsauer, dodajući da je vladavina prava "važna za hrvatsko gospodarstvo, i sve one koji žele ulagati u Hrvatsku".

Bild am Sonntag je najtiražniji njemački tabloid, a članak o Hrvatskoj ilustrirao je idiličnom fotografijom hrvatske obale.