CIJENE GORIVA

Autoplin sve skuplji, benzini i dizeli ostali isti

19.05.2015 u 10:24

Bionic
Reading

Litra autoplina poskupila je za 16 lipa, a cijene naftnih derivata ovoga tjedna nisu se značajnije mijenjale

Pema informacijama portala cijenegoriva.info sve naftne kompanije podigle su cijenu autoplina koja sada iznosi oko 4,22 kune, što je najskuplje od kraja ožujka. Ovo je ujedno i treći tjedan zaredom da raste cijena autoplina. U tom je razdoblju prosječan spremnik od 50 litara poskupio 17 kuna.

Iako se očekivala blaga promjena cijena benzinskih i dizelskih goriva, to se u utorak nije dogodilo kod većine kompanija. Prema informacijama portala cijenegoriva.info Petrol i Lukoil su spustili cijene dizela za dvije lipe po litri i sada ga prodaju za 9,49 i 9,50 kuna. Ostale velike kompanije (Ina, Tifon I Crodux) nisu mijenjale cijene ove vrste goriva koje prodaju između 9,51 i 9,53 kune. Dakle, litra dizela već osam tjedana kod većine kompanija nije pojeftinila.

Što se tiče benzina, isti je scenarij. Petrol i Lukoil su snizili cijene Eurosupera 95 za simboličnu jednu lipu, a ostali nisu ništa mijenjali. Tako se Eurosuper 95 prodaje po cijenu od 10,18 i 10,19 kuna po litri.

S obzirom na kretanja cijena nafte na svjetskim tržištima (sada se kreće oko 66 dolara i u posljednjih mjesec dana 'vrti' se oko 65 dolara) i tečaj dolara u odnosu na kunu koji blago pada već nekoliko tjedana (sada je 6,60 kuna za jedan dolar), ovakvo kretanje cijena goriva u Hrvatskoj možemo i dalje očekivati. Simbolični rast ili pad od lipu ili dvije.