TRŽIŠTE KAPITALA

Blagi pad indeksa, promet i dalje skroman

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u utorak zabilježilo blagi pad indeksa, gdje je širi indeks CROBEX kliznuo 0,14 posto, dok je uži indeks CROBEX10 oslabio 0,1 posto. Sektorski su najlošiji dan imali građevinski te prehrambeni sektor, čiji su indeksi izgubili na vrijednosti 0,6 posto i 0,7 posto.

Likvidnost je blago ojačala u odnosu na ponedjeljak, ali se i dalje zadržala na skromnoj razini od svega 7,6 milijuna kuna. Tri su bila milijunaša u jučerašnjem trgovanju, pri čemu je najlikvidnija bila dionica Hrvatskog Telekoma s 1,6 milijuna kuna prometa i blagim padom cijene od 0,53 posto. Nešto iznad milijun kuna prometa još su prikupile povlaštene dionice Adrisa, koje su pri tome ojačale 0,6 posto, kao i dionice Ericsson Nikole Tesle čija je cijena pala 0,15 posto.

Titula gubitnika dana ide dionici Dalekovoda, čija je cijena pala 2 posto, na prometu od 118 tisuća kuna. Od likvidnijih izdanja, cjenovne padove još su uknjižile dionice Leda, Petrokemije i HUP Zagreba, i to redom 1,98 posto, 0,82 posto i 0,54 posto.

Na strani dobitnika, uvjerljivo prvo mjesto drži dionica Genere koja je skočila 5 posto, i upisala osmi uzastopni dan rasta. Cijena dionice nastavlja jačati na krilima snažnog kvartalnog rezultata, te objave potpisanog ugovora o pripajanju društva Genera lijekovi. Znatnije poraste još su ostvarile dionice RIZ odašiljača, koje su ojačale 2,5 posto te time prekinule četverodnevnu seriju pada, kao i dionice Končar elektroindustrije čija je cijena osnažila 1,3 posto.

Dobitnik dana

Genera +5,05% 82,99

Gubitnik dana

Dalekovod -2,04% 17,30

Crobex

-0,14% 1.755,01

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE