STANJE NA TRŽIŠTU

Tečaj eura skočio 3 posto, iznad 1,12 dolara

03.05.2015 u 12:08

Bionic
Reading

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura ojačao je prema dolaru i prošlog tjedna, trećeg zaredom, dosegnuvši najviše razine u dva mjeseca, jer je usporavanje rasta američkog gospodarstva učvrstilo uvjerenje ulagača da Fed neće već u lipnju povećati kamate

Tečaj eura skočio je prošloga tjedna prema američkoj valuti 3 posto, na 1,1200 dolara, a u jednom je trenutku u petak dosegnuo i 1,1248 dolara, najvišu razinu u protekla dva mjeseca.

Euro je ojačao i prema 'japancu', za 4,1 posto, na 134,55 jena.

I američka je valuta ojačala prema japanskoj, za 1 posto, pa joj je cijena dosegnula 120,15 jena.

Sve do srijede tečaj eura kretao se ispod 1,10 dolara, a onda je naglo, nakon objave izvješća o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP), skočio na 1,12 dolara jer je rast najvećeg svjetskog gospodarstva neočekivano oštro usporen.

Prva procjena pokazuje da je američki BDP u prvom tromjesečju porastao svega 0,2 posto na godišnjoj razini, znatno manje u odnosu na očekivanja analitičara u anketi Reutersa od 1 posto i znatno manje od 2,2 posto u posljednjem lanjskom kvartalu.

Premda se slabost gospodarstva pripisuje privremenim čimbenicima, kao što su štrajk u zapadnim američkim lukama i loše vremenske prilike, analitičari nisu sasvim sigurni da će u drugom tromjesečju uslijediti brzi oporavak jer je gospodarstvo, također, pod pritiskom visokog tečaja dolara i niske cijene nafte.

Dolar se našao pod pritiskom jer su tako slabi pokazatelji učvrstili uvjerenje ulagača da američka središnja banka neće već u lipnju, nego najranije u rujnu povećati ključne kamatne stope.

Doduše, čelnici Feda poručili su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, kako će mogućnost povećanja kamata razmatrati na svakoj sjednici i da će taj potez ovisiti o ekonomskim pokazateljima.

No, u priopćenju su upozorili na usporavanje oporavka tržišta rada i neke druge gospodarske slabosti, što je ulagače navelo na zaključak da prvo povećanje kamata Feda od 2006. godine neće uslijediti prije rujna.

Pa ipak, scenarij da je Fed spreman podići kamate već u lipnju još nije sasvim isključen, na što su upozorila dva dužnosnika središnje banke.