STAVOVI MENADŽERA

Blagi rast optimizma kod članica Njemačko-hrvatske komore

28.04.2015 u 14:24

Bionic
Reading

Članice Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore optimističnije su nego prošle godine kad je riječ o izgledima hrvatskog gospodarstva u 2015. godini, ali su još uvijek vrlo kritične u opisu sadašnjeg stanja

Anketa, čiji su rezultati u utorak predstavljeni u Njemačko-hrvatskoj industrijskoj i trgovinskoj komori, pokazuje da dvije trećine od 116 anketiranih menadžera tvrtki članica, izglede gospodarstva u 2015. godini procjenjuje jednakim lanjskim, dok je prošle godine takvih bilo 54,3 posto.

Goru situaciju od lanjske očekuje 16,4 posto anketiranih, što je znatno manje od 33 posto iz prošlogodišnje ankete.

Ove godine 17,2 posto članica Komore gospodarske izglede ocjenjuje dobrima, u odnosu na 12,4 posto 2014.

Unatoč tim blagim pozitivnim pomacima, 84,4 posto anketiranih menadžera trenutnu gospodarsku situaciju drži lošom, što je ipak manje u odnosu na 90,5 posto prošle godine. Samo je 15 posto onih koji smatraju da je aktualno gospodarsko stanje zadovoljavajuće, a jedan posto smatra ga dobrim.

U procjeni trenutne gospodarske situacije, menadžeri poduzeća u Hrvatskoj najkritičniji su među 16 zemalja srednje i istočne Europe u kojima su provedene slične ankete. U procjeni gospodarskih izgleda, Hrvatska je u istoj konkurenciji dvanaesta.

Ukupno uzevši, Hrvatska je na rang listi zemalja srednje i istočne Europe prema atraktivnosti za ulaganja zauzela osmo mjesto

Što se tiče procjene razvoja poslovanja njihovih tvrtki u ovoj godini, 47 posto sudionika ankete ne očekuje značajniju promjenu, 5 posto je pesimista i 48 posto optimista.

Više od polovice, odnosno 56,5 posto, očekuje ulaganja na razini 2014. godine, a 34 posto kaže da će se ona povećati, dok približno 10 posto očekuje njihovo smanjenje.

Ocjenjujući Hrvatsku kao poslovnu destinaciju, kao hrvatske prednosti članice Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore ističu obrazovanje i kvalifikacije radne snage, članstvo u Europskoj uniji, produktivnost i zalaganje zaposlenika te infrastrukturu.

Najvećim hrvatskim slabostima smatraju slabe rezultate u suzbijanju korupcije i kriminala, porezni sustav, javnu upravu i nepredvidivost gospodarske politike.