STIŽE OPASNA KONKURENCIJA

Zagrebački taksisti: Borit ćemo se svim silama protiv Ubera!

20.04.2015 u 11:17

Bionic
Reading

Ubojica tradicionalne taksi usluge, mobilna aplikacija Uber uskoro bi trebala zaživjeti i na zagrebačkim cestama. Prema pisanju portala Netokracija, sve će se službeno znati na konferenciji OMGcommerce koja se održava 4. svibnja u Zagrebu

Jozo Kovačević, predsjednik Udruženja Radio taxi Zagreb zgrožen je mogućnošću da će taksistima obrtnicima moći konkurirati bilo tko s automobilom.

'Ne mogu vjerovati da će to biti dopušteno! To mi liči na anarhiju ili na banana-državu. Da biste bili legalan taksist, treba vam hrpa papira. Morate završiti srednju prometnu školu, položen ispit o poznavanju grada i majstorski ispit. Traži se i da imate automobil određenih gabarita i performansi. Otprilike treba vam od 20.000 do 30.000 eura da otvorite taksi obrt. I nakon svega toga sad će doći neka aplikacije i uzeti nam posao. Borit ćemo se svim silama da do toga ne dođe', poručio je Kovačević.


Upozorava kako već muku muče s nelojalnom konkurencijom - divljim taksistima. Prema izvješću Gradskog ureda za promet, u Zagrebu od 2012. cirkulira između 130 i 150 dozvola za pružanje usluge autotaksi prijevoza koje se mogu iznajmiti na crnom tržištu.

Aplikaciju Uber osmisli su 2009. u Kaliforniji Garrett Camp i Travis Kalanick. Na ideju je došao Kalanick tijekom boravka u Parizu gdje ga je iznerviralo dugotrajno čekanje na slobodan taksi.

Ideja je u osnovi vrlo jednostavna. Aplikacija za mobilne uređaje spaja putnika s najbližim slobodnim vozačem. Za vozača se može prijaviti gotovo svatko s odgovarajućim vozilom i vozačkom dozvolom, s tim da mu nisu potrebni ni taksi dozvola niti taksimetar.

Plaćanje ide putem aplikacije tako da se s bankovnog računa putnika skida iznos novca koji treba platiti. Kompaniji Uber ide od pet do 20 posto od cijene vožnje.

Cijena se formira ovisno o brzini vožnje. Ako je to više od 18 kilometara na sat, naplaćuju se kilometri, a ako je sporije, naplaćuje se vrijeme provedeno u vozilu.

Dolazak Ubera u Europu izazvao je mnoge kontraverze. Prošle godine prosvjedovali su taksisti u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Italiji. Kao posljedica toga poslovanje Ubera u mnogim je gradovima zabranjeno, poput Bruxellesa, Berlina, Münchena i Madrida

Bez obzira na to, Uber se nastavio širiti i danas je zastupljen u 55 zemalja i više od 200 gradova. Vrijednost kompanije procjenjuje se na 41 milijardu dolara, a očekivani su prihodi za 2015. 10 milijardi dolara.