ANALITIČAR HRVOJE STOJIĆ:

'Hrvatska ulazi u stagnaciju, a biračima nitko neće reći istinu'

31.03.2015 u 14:13

Bionic
Reading

'Naša prognoza BDP-a za 2015. poboljšana je iz negativne od -0,5 posto u zonu stagnacije dakle nula posto, ponajviše zahvaljujući očekivanim pozitivnim promjenama na poziciji neto izvoza. Za 2016. očekujemo rast od 0,5 posto. Međutim, kretanje BDP-a je i dalje glavni uteg za ekonomiju. Gledajući u 2016. i nadalje, održiv oporavak nije bas vjerojatan', kazao je Hrvoje Stojić, direktor odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Banke na 17. po redu konferenciji 'Makroekonomske prognoze 2015. - 2016.', na kojoj su predstavljene analize gospodarskih kretanja u Hrvatskoj, uključujući kratkoročne makroekonomske trendove

'Gledajući u 2016. i nadalje, održiv oporavak nije baš vjerojatan s obzirom na to da bi se fiskalna konsolidacija trebala ubrzati nakon izbora, a imperativ razduživanja još neko vrijeme će ograničavati prikladan utjecaj monetarne politike na ekonomska kretanja', kazao je Hrvoje Stojić i naglasio kako je važno nastaviti s unutarnjom devalvacijom, reformama javne uprave, iznalaženjem modela za efikasnije rješavanje loših kredita.

'Jedina prepreka u procesu pridobivanja glasova na izborima je ta da reforme daju rezultate tek u duljem roku, dok u međuvremenu mogu proizvesti i dodatne deflacijske pritiske pa će nam se na trenutke činiti kako je teško razbiti začarani krug u kojem se hrvatsko gospodarstvo zateklo', dodao je Stojić.


Stojić također prognozira da će zaduživanjem države bruto vanjski dug porasti na oko 113 posto BDP-a u ovoj godini, a u 2016. 116 posto. Što se tiče stope nezaposlenosti, ona bi ove godine trebala biti na 17 posto, a dogodine nešto manja - 16,8 posto.


Prema Stojićevim riječima, ono što najviše zabrinjava jest pad investicija od 2008. godine.

'Jedini stvarni pokretač oporavka je izvoz roba i usluga. No hrvatski izvoz će i dalje biti relativno nizak dok ne provedemo reforme za povećanje konkurentnosti', smatra Stojić.

Stojić je istaknuo kako bi kuna trebala ostati stabilna. Osvrnuo se i na proračun te je naglasio kako on ne donosi ništa novo, osim što ima velika očekivanja od EU fondova.


Lasse Holboll Westh Nielsen, izvršni direktor i viši ekonomist za europsko gospodarstvo u Goldman Sachsu predstavio je pet pokretača cikličkog oporavka Europe. Istaknuo je kako se eurozona oporavlja i da su kratkoročni izgledi poboljšani, ali ipak stopa nezaposlenosti ostaje prilično visoka.

'Za iduću godinu predviđamo rast europskog gospodarstva za 1,7 posto', kazao je Nielesen.