TRŽIŠTE KAPITALA

Zbog pregovora o prodaji šećerane, strelovit rast dionice Termes grupe

Bionic
Reading

Dionički indeksi na domaćem tržištu kapitala kraj su tjedna dočekali u pozitivnom teritoriju. Širi indeks CROBEX je ojačao 0,31 posto, na 1761,17 boda, što je njegov treći uzastopni dan rasta. Uži indeks CROBEX10 je zabilježio rast od 0,30 posto. Rast indeksa je u pravilu bio na krilima blue chip dionica, dok su sektori industrije i građevinski sektor bili pod najvećim prodajnim pritiscima

Ukupan dionički promet iznosio je svega 10,5 milijuna kuna, što je nešto niže nego u zadnjih nekoliko trgovinskih dana. Najlikvidnija je bila dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na 3,4 milijuna kuna prometa zabilježila rast cijene od 0,9 posto, na 167,9 kuna. Oko 1,6 milijuna kuna prometa je prikupila dionica Zagrebačke banke, koja je pri tom zabilježila skok cijene od oko 9,5 posto, što ju svrstava među glavne dobitnike dana.

Investitori su pozitivno reagirali na najavu prijedloga dividende u iznosu od 3,6 kuna po dionici, što predstavlja dividendni prinos od oko 9,5 posto. Likvidna je bila i dionica Leda, koja je na 1,2 milijuna kuna prometa ojačala 0,3 posto. Među milijunaše se još ugurala dionica Termes Grupe, čija je cijena pritom skočila 34 posto, što je čini uvjerljivim dobitnikom dana. Snažan skok cijene je posljedica medijskih natpisa kako je postignut dogovor o prodaji Tvornice šećera Osijek šećerani Viro. Iako su kompanije samo potvrdile obostran interes te konačan dogovor još nije postignut, cijena dionice Termes Grupe kao prodavatelja je uzletjela 34 posto, a dionica Vira kao potencijalnog kupca je ojačala oko 6,3 posto.

Na strani gubitnika, nezahvalno prvo mjesto i dalje drži dionica Kaštelanskih staklenika, koja je u petak potonula dodatnih 11,5 posto, što je posljedica prijedloga Financijske agencija za pokretanjem stečajnog postupka. Znatan pad cijene još su ostvarile dionice Sunčanog Hvara, Viadukta i Turisthotela koje su oslabile redom 7,5 posto, 4,5 posto i 4 posto.

Dobitnik dana
Termes Grupa
+34,02%
111,22

Gubitnik dana
Kaštelanski staklenici
-11,48%
108,00

Crobex
+0,31%
1.761,17

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE