PROCJENE MAKROEKONOMISTA

Industrijska proizvodnja porasla peti mjesec zaredom

05.03.2015 u 08:23

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u četvrtak izvješće o industrijskoj proizvodnji u siječnju, a makroekonomisti očekuju njezin rast peti mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u siječnju industrijska proizvodnja porasla za 1,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom njih troje očekuje rast između 1 i 3 posto, a jedan pad od 1 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to peti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skočila 5,3 posto, najviše od početka 2009. godine kada su uvedeni kalendarski prilagođeni podaci.

Negativno na proizvodnju utječe slabost domaće potražnje, dok s druge strane, pozitivno na industriju utječe rast gospodarstava EU-a, najvećeg vanjskotrgovinskog partnera Hrvatske, zbog čega raste hrvatski robni izvoz.

"U siječnju se može očekivati nastavak rasta industrijske proizvodnje, no slaba domaća potražnja i dalje će ograničavati znatniji rast. Nešto toplije vrijeme u siječnju moglo bi se negativno odraziti na segment proizvodnje energije", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Današnji podatak je važan jer će pokazati nastavlja li se jačanje industrijske proizvodnje, koja je lani porasla 1,3 posto u odnosu na 2013., što je bila prva godina rasta industrije, nakon pet godina neprestanog pada.

Jačanje industrije bio je i jedan od najznačajnijih razloga zbog kojih je u posljednjem lanjskom tromjesečju gospodarstvo provirilo iz recesije.

Prošloga je tjedna DZS objavio da je u tom kvartalu bruto domaći proizvod (BDP) porastao 0,3 posto na godišnjoj razini, što je bio njegov prvi rast nakon 12 tromjesečja neprestanog pada.