ISKORISTITE POTPORE

Mogućnosti financiranja iz EU fondova za poljoprivrednike

04.02.2015 u 10:31

Bionic
Reading

Ulaskom u EU hrvatski poljoprivrednici dobili su mogućnost korištenja Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj kako bi financirali svoja ulaganja. Preduvjet za korištenje sredstava iz ovog fonda usvajanje je Programa ruralnog razvoja od Europske komisije, a riječ je o dokumentu u kojem je detaljno opisano što će sve poljoprivrednici moći financirati. Prvi natječaji za sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda krenuli su krajem 2014, a u nastavku vam donosimo kratak osvrt na to što je moguće financirati te koliko je sredstava na raspolaganju

Što se može financirati?

Uz pomoć Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj poljoprivrednici će moći financirati ulaganja u svoja gospodarstva kao što su kupovina nove opreme, marketinške aktivnosti, korištenje obnovljivih izvora energije, prerada itd. Točan popis onoga što se može financirati ovisi o mjerama unutar Programa ruralnog razvoja – ukupno ih ima 19, a svaka je namijenjena drugom tipu ulaganja.


Tko se može prijaviti?

Prijaviti se mogu fizičke i pravne osobe koje su upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, jedinice lokalne samouprave i drugi prijavitelji koji su posebno određeni unutar svake mjere.

Koliko je sredstava na raspolaganju?

U razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatskoj je kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj na raspolaganju ukupno 2.026.222.500 eura. Naravno, navedeni iznos bit će podijeljen kroz 19 mjera Programa ruralnog razvoja.

Ima li otvorenih natječaja?

Trenutačno su otvoreni natječaji iz mjere 4: Ulaganja u fizičku imovinu, podmjere 4.1. i 4.2. Riječ je o mjerama putem kojih će se podupirati ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, kao i ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda.

Više informacija o natječajima možete pronaći ovdje

Ukoliko imate projekt i namjeravate se prijaviti na natječaj te trebate pomoć u pripremi dokumentacije, obratite nam se s povjerenjem na info@eu-projekti.com