POZNATI UGOSTITELJ RADI PUNOM PAROM

Macola ulaže milijun eura u obnovu istoimenog hotela

24.01.2015 u 07:56

Hotel Macola

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša

Bionic
Reading

Dok njegovi kolege vode borbu s birokracijom, besparicom i drugim hrvatskim nedaćama, jedan od najpoznatijih ugostitelja u hrvatskoj Željko Orešković Macola ne posustaje u realizaciji i otvaranju novih poduzetničkih poslova. U njegovu malom carstvu u Korenici nema vremena za dokolicu: radi se punom parom, gradi se i obnavlja

Željko Orešković, poznatiji kao Macola, svojim je osebujnim stilom života koji, osim jednostavnosti, krasi i specifičan 'ljudski' odnos prema čovjeku, krenuo je u poslove obnove hotela Macola u centru Korenice. Taj je hotel tijekom 2014., otkrio nam je ovaj lički poduzetnik, ostvario zavidne rezultate u poslovanju. Ustvari, kako kaže Macola, hotel je bio popunjen tijekom cijele godine i nerijetko se tražila soba više. 'Osim domaćih gostiju, u našem hotelu su najviše odsjedali turisti iz Japana, Koreje i ostalih prekooceanskih zemalja', dodaje.

'Moramo prihvatiti činjenicu da nema kvalitetnog rada bez stalnih ulaganja. Današnje turističko ugostiteljsko tržište traži kvalitetu i da je nije bilo tijekom svih ovih godina, zasigurno da ne bismo opstali u utrci koja je iz dana u dan sve zahtjevnija. Nakon deset godina, kao što vidite, započeo sam s kompletnom obnovom hotela. Ostaju samo zidovi, dolazi novi namještaj, kupatila, podovi, stolarija. Raspored soba ostaje isti, ali su veće i kvalitetnijeg standarda. U obnovu ulažem milijun eura, što sam realizirao kreditom Erste banke', kazao je Željko Orešković Macola.

Da su poslovi u tijeku, najbolje potvrđuje slika koju smo zatekli u hotelu. Radnici iznose i unose namještaj, u sobama se skida stolarija, mijenjaju se kupaonice, podovi...

'Trenutačno na obnovi radi 20 radnika, a ovisno o dinamici posla, broj radnika će se povećavati, odnosno smanjivati. Plan nam je okončati posao za pet mjeseci, kada će hotel biti kategoriziran s četiri zvjezdice. Sav materijal koji se koristi za adaptaciju, obnovu hotela europskog je porijekla odnosno sa svim europskim certifikatima i modernog dizajna', kazao je Darko Trajković iz tvrtke Active Design iz Beograda.

Treba podsjetiti da je od nekadašnjeg zapuštenog hotela Plješevice u samom centru Korenice nakon dvije godine intenzivne obnove nastao hotel Macola. Naime, Željko Orešković stari je hotel obnovio i proširio 2004., kada je započeo s poslovanjem s dodatne 73 sobe, 189 kreveta. Još je zaposlio 40 djelatnika u tada još uvijek složenim gospodarskim prilikama. U tadašnju obnovu hotela investirao je 15 milijuna kuna, a s brojnim turističkim agencijama potpisao ugovore. Hotel je otvoren 27.veljače 2004. Danas, deset godina poslije, Željko Orešković Macola kao poduzetnik zapošljava između 190 i 250 radnika.