LORENCIN ZADOVOLJAN

Turistička 2014. po prihodima jednaka rekordnoj 2008.

09.01.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je u petak u Splitu kako bi turistička 2014. mogla po prihodima biti jednaka rekordnoj 2008. godini, rekavši da je tijekom prošle godine ostvareno pet posto više dolazaka turista, a broj noćenja veći je za dva posto nego u 2013. godini

Najavio je i kako će tijekom 2015. godine u turistički sektor biti investirano ukupno 483 milijuna eura.

Naveo je kako je u prvih devet mjeseci 2014. godine ostvaren prihod od inozemnog turizma od 6,77 milijardi eura, što je za 2,5 posto više nego u istom razdoblju godine prije. 'Nedostaje nam još oko 40 milijuna eura da bismo dostigli rekordne prihode ostvarene 2008. godine, ali kad podvučemo crtu i pod zadnji kvartal 2014. onda će to biti za koji milijun više ili manje, dakle možemo reći da će prihodi biti isti kao i financijski rekordne 2008. godine', istaknuo je ministar Lorencin predstavljajući rezultate turističkog prometa u 2014. godini.

Tijekom 2014. ostvareno je 73,6 milijuna noćenja, što je za 2 posto više no godinu dana ranije, te 13,08 milijuna turističkih dolazaka ili za 5 posto više nego 2013.

'Turistička 2014. bila je teška i zahtjevna, ali možemo biti zadovoljni rezultatima koji bi vjerojatno bili i bolji da su vremenske prilike, posebice u srpnju, bile povoljnije', kazao je Lorencin.

Po njegovim riječima, najveći turistički napredak posljednjih godina uvjerljivo ostvaruje grad Split koji je se od tranzitnog grada prometnuo u vrhunsku turističku destinaciju ne samo u europskim nego i u svjetskim razmjerama.

Split je u 2014. godini po prvi put ostvario više od milijun noćenja, čemu su pridonijeli atraktivni programi koji se nude gostima među kojima je i Ultra festival elektroničke glazbe koji se u Splitu održava u srpnju. Također je rekao kako Split u turističkom smislu može još puno napredovati kada se prevlada problem nedostatka smještajnih kapaciteta, a očekuje kako će pozitivni trendovi u Splitu potaknuti investitore na rješavanje i tih poteškoća.

Izvijestio je i kako su Rovinj i Dubrovnik u 2014. godini ostvarila više od po tri milijuna noćenja, dok su Poreč, Medulin i Umag imali više od po dva milijuna noćenja, a 15 je destinacija ostvarilo više od po milijun noćenja.

Lorencin smatra kako je poboljšanju turističkih rezultata u 2014. pridonio i novopokrenuti program Hrvatska 365 kojim se nude turistički sadržaji tijekom cijele godine.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić istaknuo je kako će se nastaviti aktivnosti pozicioniranja Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je rekao kako se na prevladavanju nedostatka smještajnih kapaciteta u Splitu u slijedećih nekoliko godina planira graditi više hotela i obnoviti postojeće smještajne kapacitete u što će se, najavio je, investirati između 150 i 200 miljuna eura.