PODRŠKA BLOKIRANIMA

Udruga Franak traži privremeni moratorij na ovrhe

18.12.2014 u 12:57

Bionic
Reading

Udruga Franak prošlog četvrtka sudjelovala je na Tematskom saboru Udruge Blokirani kojoj su dali podršku te je pozvala izvršnu vlast na uvođenje privremenog moratorija na ovrhe, priopćila je Udruga Franak

Na Tematskom saboru Udruga Franak upozorila je da su 'ovrhe i blokade sve veći problem građana koji imaju kredite'.

'Zabrinjava daljnji rast udjela nenaplativih kredita u ovoj godini, pogotovo za stambene kredite s valutnom klauzulom EUR na 5,43 posto, a za stambene kredite s valutnom klauzulom u CHF rast na 12,90 posto. Najviše su ugroženi građani koji imaju stambene kredite s valutnom klauzulom u CHF, a koji imaju hipoteku nad jedinom nekretninom u kojoj žive', navodi se u priopćenju Udruge Franak u kojem podsjećaju da Zakon o potrošačkom kreditiranju ima nedostatke što su banke iskoristile.

'Zakon o potrošačkom kreditiranju ne propisuje metodologiju izračuna fiksne marže, što su banke iskoristile te jednostrano odredile fiksnu maržu za sve kredite u kojima to nije ranije ugovoreno koristeći za izračun nezakonito uvećanu zatečenu kamatnu stopu i zatečenu vrijednost parametara koji su trenutačno na povijesno niskim razinama. Na taj je način fiksna marža ispala veća od početno ugovorene kamatne stope za većinu dužnika. Zakon o potrošačkom kreditiranju nalaže da su banke bile dužne ugovoriti i uskladiti promjenu ugovorne odredbe s dužnikom o budućem načinu određivanja promjenjive kamatne stope, što banke nisu učinile, već su jednostrano izmijenile ugovore o kreditima i poslale obavijest o tome dužnicima, svjesno kršeći Zakon', objašnjava Udruga Franak.


Za nereagiranje na kršenje Zakona o potrošačkom kreditiranju Udruga optužuje Hrvatsku narodnu banku.

'HNB je naveden u spomenutom Zakonu kao nadzorno tijelo u provođenju zakona, ali bez obzira na to, HNB se oglušuje na kršenje zakona koje čine banke. Također, odjel za zaštitu potrošača Hrvatske narodne banke ignorira pravomoćnu presudu u kolektivnom procesu na Visokom trgovačkom sudu o povredi kolektivnih prava potrošača', upozorava Udruga Franak te naglašava da je 'uzrok neredovne otplate stambenog kredita u velikim slučajevima uvećanje anuiteta uslijed nezakonitog jednostranog povećanja kamate i sporne primjene valutne klauzule'.

S obzirom na to da je Visoki trgovački sud u svojoj presudi protiv banaka proglasio ugovornu odredbu o promjenjivoj kamati koja se mijenja jednostranom odlukom banke nezakonitom i ništetnom, Udruga Franak smatra da su takvi ugovori u potpunosti nezakoniti i ništetni, jer je jedna od glavnih ugovornih odredbi o cijeni kredita ništetna.

U prilog takvom zaključku ide i jednostrana promjena ugovora banaka u siječnju ove godine kojom je određena fiksna marža. Zbog svih iznesenih činjenica te zbog negativnih utjecaja na obitelji i zdravlje dužnika te na društvo u cjelini, Udruga Franak poziva izvršnu vlast da uvede mjere privremenog moratorija na ovrhe. građana.