SKOK DOBITI I PRIHODA

Visa: Mobilna plaćanja bit će veliki pokretač rasta

30.10.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Najveća svjetska kartičarska tvrtka Visa izvijestila je o rastu dobiti i prihoda u proteklom tromjesečju, navodeći pritom kako među velikim pokretačima daljnjeg rasta poslovanja vidi segment mobilnog plaćanja

U proteklom tromjesečju, ta je vodeća svjetska kompanija u segmentu plaćanja kreditnim i debitnim karticama ostvarila prilagođenu neto dobit od 1,4 milijarde dolara, što je za 14 posto više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Ukupni operativni prihodi istodobno su porasli za 8,6 posto, na 3,23 milijarde dolara, pokazuju u srijedu objavljeni rezultati poslovanja kompanije.

Ukupan broj prekograničnih transakcija u proteklom je tromjesečju porastao za 10 posto, dok je promet po obavljenim transakcijama porastao za 11 posto, na 1.200 milijardi dolara, prema stalnom tečaju dolara.

"Mi poslujemo na tradicionalan način, no velikim pokretačem rasta vidimo prilike u segmentu mobilnog plaćanja, kako u zemljama u razvoju i onima manje razvijenima, tako i u razvijenim zemljama", kazao je izvršni direktor Vise Charlie Scharf.

Visa i njezini konkurenti usmjeravaju svoj fokus na mobilna plaćanja, što je segment kojem je snažan poticaj pružio ulazak američkog tehnološkog diva Applea. Visa je zajedno s Mastercardom i American Expressom sklopila s Appleom partnerstvo za uvođenje sustava plaćanja Apple Paya koji omogućava korisnicima iPhonea jednostavno plaćanje svih usluga, od nabave uredskog materijala do hamburgera.

Po procjenama analitičara, globalna će industrija mobilnih plaćanja do 2017. godine dosegnuti vrijednost od 1.000 milijardi dolara.