BJARTE BOGSNES

Norveški stručnjak dolazi na konferenciju Art of HR

02.10.2014 u 08:44

Bionic
Reading

Financije i ljudski resursi trebaju se usredotočiti na stvaranje pravih uvjeta za dobar učinak, umjesto na mikromenadžment i razvoj zaposlenih, smatra vodeći europski stručnjak za upravljanje Bjarte Bogsnes, potpredsjednik za razvoj upravljanja učinkom u Statoilu i jedan od govornika na skorašnjoj konferenciji Art of HR, najavili su iz Cotrugli Business School

Bjarte Bogsnes, potpredsjednik za razvoj upravljanja učinkom u norveškom naftnom divu Statoilu, kaže da HR i financije često 'žive u iluziji' zbog toga što je 'financijama zahtjevno upravljati učinkom, a ljudski resursi razvojem ljudi'. Prema Bogsnesu, oba odjela vjeruju da kada ne bi postojali i upravljali, ne bi bilo učinka, a ljudi se uopće ne bi razvijali. Bogsnes im savjetuje da što prije prestanu vjerovati u to da se bez nadgledanja i upravljanja ništa neće dogoditi. Umjesto toga, trebali bi se više usredotočiti na stvaranje uvjeta za dobar učinak.

Bogsnes zagovara oblik upravljanja koji osnažuje najizloženije zaposlenike i uklanjanje restriktivnog proračuna. Statoil je ukinuo tradicionalne proračune i upravljanje bazirano na kalendaru (rokovima) u korist decentraliziranijih i fleksibilnijih procesa. 'Morate biti fleksibilniji kada je u pitanju odlučivanje. Ne mogu sve odluke biti donesene na vrhu', smatra. Jedan od načina je taj da se donošenje odluka prebaci na izložene timove jer oni često imaju bolje informacije, a trebaju brže informacije. Ako je za svaku odluku potrebno proći devet katova, moglo bi biti prekasno.

Bogsnes svoj stav potkrepljuje primjerom dva različita stila upravljanja koje naziva semafor i kružni tok. U stilu 'semafor', zaposlenici su upućeni u to kada smiju voziti, a kada ne. Drugim riječima, kada je zeleno, informacija može biti prenesena. U stilu 'kružnog toka' zaposlenici imaju pristup svježim informacijama i ovlasti da djeluju sukladno tim informacijama, tj. da sami odluče kada mogu voziti. Ovo potiče zaposlenike i njihovu fleksibilnosti i motiviranost. 'Stil kružnog toka je samoregulirajući. Trebamo više takvih modela upravljanja, u kojima će se financije i HR više fokusirati na stvaranje pravih uvjeta', zaključuje Bogsnes.

Bogsnes će govoriti na velikoj regionalnoj konferenciji Art of HR koja se održava od 13. do 16. studenoga u Dubrovniku, u organizaciji Cotrugli Business Schoola. Prije konferencije možete sudjelovati u globalnom online istraživanju o tome je li HR znanost ili umjetnost.