ULAŽITE PAMETNO

Znate li koliko vrijedi vaša nekretnina?

04.05.2016 u 12:26

Bionic
Reading

Posjedovanje vlastite nekretnine za mnoge je velik korak i dostignuće, ali i dobar način ulaganja sredstava

Bilo da rješavate vlastito stambeno pitanje, osiguravate to isto svojoj djeci ili koristite stan kao dodatno sredstvo prihoda, nekretnine su i dalje jedno od najsigurnijih ulaganja.

Čini se da je to dobro poznata činjenica, jer je čak 92 posto nekretnina u Hrvatskoj u privatnom vlasništvu.

Koliko je vrijedna vaša nekretnina?

Jedan od bitnih faktora, iako ne ulazi nužno u ekonomsku računicu, jest što vaš dom, vikendica ili druga nekretnina znači vama – vlastiti krov nad glavom, sigurnost za vas i vašu djecu, dodatni prihod ili samo opipljiva imovina na koju se uvijek možete oslonit dođu li lošiji dani.

U financijskoj računici, vrijednost nekretnine za vas najčešće proizlazi iz njene mogućnosti zarađivanja, a jednostavna formula koja se pritom koristi je sljedeća:

Prihod od najma odnosi se na najamninu koju dobivate od podstanara, ili onu koju uštedite jednom kada više sami niste podstanar, dok troškovi uključuju mjesečne režije, održavanje i porez.

Ovi troškovi rijetko su visoki, što znači da ste na dobitku – dugoročno i kratkoročno. Postoje, međutim, situacije u kojima se ti isti troškovi mogu popeti u vrtoglave visine, a jednostavna računica se u trenu okrene protiv vas.

Vrijednost se može isplatiti – ili planuti

Nenadane i nepredvidljive situacije najčešće događaju u našem vlastitom domu, iako smo skloni mislit da se uvijek događaju „nekom drugom“.

Mali problemi poput lopte koja doleti u vaš prozor za vrijeme dječje igre odjednom mogu postati veliki troškovi. Tada računica o vrijednosti prevagne na drugu stranu i u trenu dugoročno ulaganje u budućnost pretvara u financijski teret.

Trenutak nepažnje pri kuhanju ručka i može vam planuti kuhinja koju ste skupo platili, jedna puknuta cijev može postati poplava i uništiti vam namještaj i parket. Više nije neuobičajeno ni naći se na meti provalnika te ostati ne samo bez vrijednosti koje ste držali u svom domu, već i s povećim računom za štetu koju je počinjena pri provaljivanju.

Uobičajeni mjesečni troškovi tako postaju nekoliko (desetaka) tisuća kuna ili nepopravljiva šteta koja je u potpunosti uništila ulaganje za koje ste godinama vrijedno radili.

Malo ulaganje čuva vaš dom



Iako se te situacije ne mogu predvidjeti, mogu se preduhitriti. Svoju imovinu možete osigurati, te tako za malu mjesečnu premiju, ne veću od prosječnog mjesečnog računa za struju ili vodu, osigurati i ulaganje koje vaša nekretnina predstavlja.

Dobra polica osiguranja ne samo da će vam uštedjeti novac, već će vas poštedjeti velikih izdataka kada vas zadesi neka nezgoda i tako sačuvati vrijednost ulaganja za koju ste se odlučili kako biste osigurali svoju budućnost, ili budućnost svoje djece.

Polica Croatia imovina štiti vaš dom – građevinski dio, ali i stvari u njemu – od čak 15 različitih rizika, a ugovorite li je do 31. srpnja, za cijenu police s manje pokrića dobivate policu s više pokrića. Saznajte više o tome kako zaštiti svoj dom i ulaganje ovdje.

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji s Croatia osiguranjem kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.