POZITIVNI FINANCIJSKI REZULTATI

Alkaloid AD Skoplje pozitivno poslovao u razdoblju od siječnja do rujna 2016. godine

07.11.2016 u 15:03

Bionic
Reading

Tvrtka Alkaloid zabilježila je pet posto rasta u konsolidiranoj prodaji, investicije od 8,9 milijuna eura i rast konsolidirane neto dobiti od 10 posto u razdoblju od siječnja do rujna 2016.

Tvrtka Alkaloid AD Skopje postigla je pozitivne financijske rezultate u razdoblju od siječnja do rujna 2016. – pokazuje nerevidirano zasebno i nerevidirano konsolidirano izvješće o dobiti.

U razdoblju od siječnja do rujna ukupna konsolidirana prodaja dostigla je 99,9 milijuna eura – povećanje od pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Konsolidirana prodaja na domaćem je tržištu porasla za dva posto, dok se ukupni konsolidirani izvoz tvrtke povećao za sedam posto. Od ukupne konsolidirane prodaje, 39 posto je realizirano na domaćem tržištu, dok je 61 posto realizirano na stranim tržištima. Raščlamba po regijama pokazuje da je u državama jugoistočne Europe ostvareno 34 posto prodaje, u Rusiji i ZND-u sedam posto te 18 posto u državama zapadne Europe (EU i EFTA), dok je dva posto ukupne konsolidirane prodaje ostvareno na drugim tržištima. Najveći rast na izvoznim tržištima zabilježen je u sljedećim državama: SAD – 74 posto, Rusija – 12 posto, Rumunjska – 56 posto, Slovenija – 17 posto, Poljska – 486 posto, Velika Britanija – 198 posto, Mađarska – 236 posto itd.

Raščlamba ukupne konsolidirane prodaje prema grupama proizvoda pokazuje da se najbolje prodaju proizvodi iz segmenta Farmacija – 82 posto, od kojih bezreceptni lijekovi čine 18 posto, kardiovaskularni proizvodi također 18 posto, neurološki proizvodi – 14 posto, antibiotici – 12 posto itd. Segment Kozmetika, bilje, kemija čini 18 posto ukupne konsolidirane prodaje, odnosno Kemija – tri posto, Kozmetika – 11 posto i Botanika – četiri posto.

Konsolidirani dohodak prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), koji je dostigao 14,9 milijuna eura, porastao je za devet  posto, dok je neto konsolidirana dobit od 8,3 milijuna eura porasla za 10 posto.

Ukupne investicije u dugotrajnu imovinu za razdoblje od siječnja do rujna 2016. iznosile su 8,9 milijuna eura.