REAKCIJA HT-a

HAKOM je pokušao izvršiti pritisak na sud

11.11.2010 u 16:11

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom reagirao je na priopćenje HAKOM-a od 11. studenog 2010, upućeno svim medijima u Republici Hrvatskoj, koje ocjenjuje neprihvatljivim, diskriminatornim, protuzakonitim i štetnim za ugled Hrvatskog Telekoma

Podsjetimo, HAKOM je u priopćenju naveo da je Hrvatskom Telekomu izrečena relativno mala kazna u usporedbi s težinom prekršaja te ocijenio da je sud 'u nedovoljnoj mjeri sankcionirao ponašanje Hrvatskog Telekoma'.

Iz HT-a upozoravaju da navedenim priopćenjem HAKOM objavljuje i komentira nepravomoćnu presudu Prekršajnog suda u Zagrebu kojom je Hrvatskom Telekomu d.d i odgovornoj osobi Siniši Đuranoviću određena kazna u ukupnom iznosu od 40 tisuća kuna za prekršaj.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi Prekršajnog suda kojom Hrvatski Telekom nije zadovoljan te će uložiti žalbu jer smatra da prekršaj koji se stavlja na teret nije počinjen.

Iz Hrvatskog Telekoma napominju da je riječ o navodnom prekršaju zbog navodnog nedostavljanja jednog dokumenta koji je zapravo dostavljen HAKOM-u prije početka prekršajnog postupka.

U HT-u smatraju da u konkretnom slučaju nije riječ ni o kakvoj 'težoj' povredi odredaba zakona, a kamoli o ponašanju kojim Hrvatski Telekom usporava liberalizaciju tržišta, kako to HAKOM navodi. Upozoravaju da je HAKOM pravna osoba s javnim ovlastima koja regulira tržište elektroničkih komunikacija i ima zadatak prema svim sudionicima odnositi se nediskriminatorno i u skladu s važećim zakonima.

Najšokantniji dio priopćenja HAKOM-a za HT je onaj kojim se zapravo traži strože kažnjavanje Hrvatskog Telekoma u konkretnom slučaju.

'Osim što je tvrdnja da je kazna relativno mala netočna jer navodni prekršaj nema nikakve veze s liberalizacijom tržišta, smatramo da je HAKOM takvim javnim komentarom nepravomoćne presude pokušao izvršiti pritisak na sud koji će odlučivati povodom žalbe protiv presude. HAKOM svojim takvim postupanjem zadire u samostalnost i neovisnost sudstva te ne samo da dovodi u pitanje jedno od osnovnih ustavnih načela, već i prekoračuje svoje zakonske ovlasti', zaključuje se u priopćenju Hrvatskog Telekoma.