Poslovni vodič MALO PODUZETNIŠTVO

Najbolji po ekonomičnosti, najslabiji po plaćama

Zaposleni kod malih poduzetnika ostvarili su najbolje rezultate mjerene ekonomičnošću poslovanja - u prvih devet mjeseci 2008. godine na uloženih 100 kuna ostvarili su 107,97 kuna prihoda, objavila je Financijska agencija (FINA)

Istodobno su zaposleni kod srednje velikih poduzetnika na uloženih 100 kuna ostvarili 105,25 kuna, a kod velikih poduzetnika 105,21 kunu. Prosjek za sve poduzetnike bio je 106,15 kuna prihoda na uloženih 100 kuna.

Zaposleni kod malih poduzetnika, iako su ostvarili najbolje rezultate mjerene ukupnim prihodima prema ukupnim rashodima, nisu za to bili i iznadprosječno nagrađeni neto plaćama, napominju analitičari FINA-e.

Tako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom kod malih poduzetnika u prvih devet mjeseci prošle godine bila 3.655 kuna, što je za 16,8 posto niže od prosječne mjesečne plaće poduzetnika Hrvatske, koja je iznosila 4.391 kunu.

Kao i u proteklim razdobljima, navode analitičari Financijske agencije, najbolje su prošli zaposleni kod velikih poduzetnika s 5.367 kuna prosječne mjesečne neto plaće, što je pak za 22,2 posto iznad prosjeka.

U istom su razdoblju zaposleni kod srednje velikih poduzetnika primali 4.437 kuna prosječne mjesečne neto plaće ili 1,1 posto iznad prosjeka Hrvatske.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još