KRPANJE KUĆNOG BUDŽETA

Većina Hrvata prihvatila bi honorarni posao

10.11.2010 u 12:41

Bionic
Reading

Čak 93 posto hrvatskih građana, bez obzira imaju li trenutno posao ili ne, prihvatilo bi honorarni posao zbog dodatnih prihoda, pokazala je anketa portala MojPosao provedena među 1.800 ljudi

Anketirani najčešće navode da su im sadašnja primanja premala ili ne dobivaju redovito plaću. Sadašnjim primanjima ne mogu pokriti osnovne životne troškove koji stalno rastu, niti riješiti druge važne probleme poput stambenog pitanja.

Neki pak, unatoč poslu, imaju viška slobodnog vremena i željeli bi se okušati u još nečem, a neki smatraju da im dodatan honorarni posao otvara priliku za novi i bolji posao.

Oni koji imaju posao, a nisu zainteresirani za dodatan honorarni posao (3 posto od ukupnog broja ispitanika) tvrde da na sadašnjem poslu rade prekovremeno, često i vikendom, pa, i da žele, nemaju vremena za još jedan posao.

Ispitanici koji trenutno ne rade, a prihvatili bi honorarni posao (37 posto od ukupnog broja), većinom tvrde da je 'bilo kakav posao bolji od nikakvog', jer 'nekako treba plaćati račune'.

Prihvaćanjem honorarnog posla, smatraju oni, otvara se mogućnost da poslodavac stekne uvid u kvalitetu zaposlenika te mu, ako se ukaže prilika, ponudi stalno zaposlenje.

Neki ispitanici ne mogu naći posao u svojoj struci pa bi prihvatili i honorarni posao dok se ne zaposle u struci ili dok ne prikupe novac za prekvalifikaciju ili doškolovanje.

Samo 4 posto od ukupnog broja ispitanika trenutno nema posao niti bi prihvatili honorarni posao. Oni drže da se takve poslove ne isplati raditi jer se često dogodi da radnik ostane bez zarađenog novca, a oni koji tako rade nemaju nikakvu sigurnost.