PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Internetskim vodičem traže nove ulagače

08.11.2010 u 14:09

Bionic
Reading

Investicijskim vodičem na internetu Osječko-baranjska županija nastojat će doprijeti do novih ulagača u gospodarstvo. Agencija za razvoj te županije prikupila je sve važnije pokazatelje gospodarskih kretanja i objavila ih na web sjedištu koje će sada nastaviti dopunjavati vijestima, najavama i informacijama o izmijenjenim i novim propisima važnim za poduzetnike

Na današnjem predstavljanju projekta župan Vladimir Šišljagić rekao je da se putem interneta županijska uprava nastoji približiti poduzetnicima. 'Nećemo samo čekati da ulagači dođu k nama, nego ih na ovaj način aktivno tražimo', ustvrdio je Šišljagić.

Naglasio je da posebice u prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji vidi mogućnosti za nova ulaganja. 'Na području županije odlični su uvjeti za proizvodnju hrane, ali ono što nedostaje su prerađivački kapaciteti, hladnjače. S druge strane, imamo izvrsnu prometnu povezanost', smatra Šišljagić. Naveo je da u županiji postoje važni željeznički koridori, autocesta i zračna luka, koji bi trebali biti zanimljivi ulagačima.

Pročelnik Agencije za razvoj Martin Marolin rekao je da se internetski projekt sastoji od četiri tematske cjeline. Pored osnovnih podataka o županiji, geografskom položaju i demografiji, posjetitelju se nude upute o registraciji i realizaciji projekta s uputama o pravnim, poreznim i birokratskim detaljima koje ulagač treba ispuniti. Objavljene su i publikacije o gospodarstvu u izdanju županije i najave sajmova i drugih događanja. Najvažnija cjelina je o trendovima u svim privrednim granama u posljednjih nekoliko godina.

Podaci obrađeni u grafikonima i tablicama pokazuju silazne trendove u gotovo svim sektorima. Izvoz i uvoz u prerađivačkoj industriji u padu je od 2006. godine, a prihodi poduzetnika od 2008. Smanjile su se i aktivnosti u drvoprerađivačkoj industriji jer smanjenje uvoza i izvoza bilježi se od 2008. godine, iako je izvoz i dalje nekoliko puta veći od uvoza u županiju. Najgori pokazatelji su za tekstilni dio privrede po kojem je Osječko-baranjska županija do 2006. godine bila veliki izvoznik, ali od tada se izvoz robe drastično smanjio, kao i investicije koje su potonule lani.

U turizmu se od 2005. godine bilježi konstantni blagi porast noćenja i broja posjetitelja. U 2005. godini županiju je posjetilo nešto više od 60 tisuća ljudi, a lani oko 80 tisuća. Porast se vidi i u noćenjima jer ih je prije pet godina bilo oko 144 tisuće godišnje, a lani oko 180 tisuća, s tim da je vidljiv pad u odnosu na 2008. godinu.

Šišljagić i Marolin rekli su da će sadržaj internetskog vodiča uskoro biti preveden na strane jezike, uključujući i engleski kako bi omogućili da ga koriste i strani ulagači. Adresa vodiča je www.obz-invest.hr