IZBOR ČASOPISA FINANCE

Najbogatiji Slovenac 'težak' gotovo 200 milijuna eura

03.11.2010 u 15:46

Bionic
Reading

Mirko Tuš i ove je godine najbogatiji Slovenac prema izboru poslovnog časopisa Finance, koji njegovu imovinu procjenjuje na 196,2 milijuna eura, a slijede Igor Lah i Darko Horvat

Bogatstvo Mirka Tuša, celjskog poduzetnika koji vodi istoimeni trgovački lanac, ove godine se smanjila za 40 posto. Finance pišu kako vrijednost njegova imperija Tuš Holdinga slabi zbog prevelikih zaduženja, 'kad su mu banke zavrnule pipu početkom rujna, raspitivao se kod ministrice gospodarstva za financijsku pomoć'.

Drugoplasirani Igor Lah, obogatio se na privatizacijskim certifikatima, a njegova 'težina' procijenjena je na 166,5 milijuna eura. Na trećem se mjestu nalazi Darko Horvat koji vodi holdings Aktiva. U slovenskoj javnosti snažno je odjeknula vijest da je njegova majka Mirka Horvat ove godine kupila vilu u St. Moritzu za 37 milijuna eura.

Do desetog mjesta slijede Sandi Češko, Tomaž Lovše, Tone Strnad, Robert Pistotnik, Petra i Gabrijel Rejc, Arion Habestor i Tomaž Ročnik.

Najveći skok uspio je napraviti Sandi Češko, vlasnik tvrtke za prodaju putem televizijskih oglasa, čija je vrijednost ove godine porasla na 87 milijuna eura, čime se popeo na četvrto mjesto ljestvice. Najmlađi je slovenski bogataš 23-godišnji Arion Habestor, vlasnik četiriju tvornica za izradu betonskih utega koji se ugrađuju u strojeve za pranje rublja.

Imovina stotinu najimućnijih Slovenaca ove je godine, u odnosu na proteklu, pala za otprilike 20 posto te iznosi oko dvije i pol milijarde eura. Snižen je i prag za uvrštenje na ljestvicu s prošlogodišnjih 12,5 milijuna eura na ovogodišnjih 11 milijuna eura.