Poslovni vodič FORBESOVA LISTA

Po broju milijardera Kina dostiže Ameriku

Zong Qinghou, proizvođač bezalkoholnih pića, i Robin Li, suosnivač internetskog pretraživača, na vrhu su popisa kineskih milijardera kojih je ove godine 128, čime je Kina druga u svijetu iza Sjedinjenih Država sa 400 imena, objavio je u četvrtak časopis Forbes

Zong Qinghou, 65-godišnji vlasnik industrije bezalkoholnih pića i mliječnih proizvoda Wahaha, popeo se ove godine na prvo s prošlogodišnjeg trećeg mjesta jer mu je bogatstvo naraslo na osam milijardi dolara.

Robin Li, sa 7,2 milijarda dolara, skočio je s lanjskog 14. na ovogodišnje drugo mjesto. Njegov internetski pretraživač Baidu zauzima 73 posto kineskog internetskog tržišta i najveći je u svijetu sa 420 milijuna korisnika.

'Broj (kineskih) milijardera na popisu narastao je na 128, a lani ih je bilo 79', rekao je Russell Flannery, čelnik Forbesova ureda u Šangaju.

'Samo SAD ima više milijardera, 400 prema zadnjem popisu, no Kina ga ubrzano sustiže', dodao je.

Treći najbogatiji Kinez je Liang Wengen (53) sa 5,9 milijarde dolara, suosnivač proizvođača građevinskih strojeva i teške mehanizacije.

Na četvrtom mjestu sa 5,7 milijarda dolara je Zhang Jindong, utemeljitelj elektroopreme Sunning Appliance.

Slijedi ga Li Li sa 5,4 milijarde dolara, vlasnik farmaceutske kompanije Hepalink.

Popis za 2010. pokazuje da se sve više Kineza bogati u farmaceutskoj industriji i trgovini na malo, što je odraz rasta domaće potrošnje u Kini i ulaganja u zdravstveni sektor.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još