KONFERENCIJA COMBIS

12 mitova o inovaciji

16.09.2010 u 16:21

Bionic
Reading

Plenarnim predavanjem '12 mitova o inovaciji' dr. sc. Miroslava Mađarića iz KBC-a Zagreb započela je konferencija Combis krovne teme 'Istraživanje. Inovacije. ICT.'. Četvrta poslovno-informatička konferencija sistem integratora Combisa namijenjena je krajnjim korisnicima ICT rješenja i usluga, a održava se u Novom Vinodolskom od 16. do 17. rujna

Mađarić se u plenarnom predavanju osvrnuo na najčešće zablude koje se javljaju kada razmišljamo o inovacijama, poput onih da su sve inovacija pozitivne, kako svaka inovacija traži velike promjene i investicije, da se isplate jedino 'velike' inovacije poput izuma, patenata ili otkrića.

Jedan od mitova je i kako inovirati može samo ekspert, što predavač pobija na sljedeći način: 'Formalno obrazovanje ne korelira obvezno s inovacijom, dapače, često je upravo ekspert 'pogonski slijep' u svom području, a amater neopterećen ekspertizom te time i otvoreniji za nove ideje.'

Više puta tijekom prezentacije moglo se čuti kako je inovacija zadatak svakog zaposlenika organizacije te kako nije isključivo rezervirana za menadžere i razvojne odjele, kao i da se inovacija ne odnosi nužno samo na nove produkte i tehnologije, jer je potencijal za sitna poboljšanja kvalitete nemjerljiv. Također, istaknuto je kako je inovacija nužna i u organizacijama u javnom sektoru.

Kao najopasniji od svih 12 mitova, Mađarić navodi predrasudu kako za inovaciju nije važna povoljna društvena klima. 'Puno je vjerojatnije da će okružje u kojem se potiču inovacije uistinu i iznjedriti inovaciju. Time se stvara kultura inoviranja kod zaposlenika, 'isključuju se' zapravo oni koji ne inoviraju!' – zaključio je Mađarić.

Sudionike, uz plenarno, danas očekuju i brojna zanimljiva predavanja stručnjaka iz Combisa i tvrtki sponzora konferencije, kao i studije slučaja samih korisnika ICT rješenja i usluga. Prvi dan Combis konferencije ujedno je rezerviran i za okrugli stol na temu 'Od inovativnog potencijala do inovacija' te mnoštvo neformalnih događanja.