NJEMAČKA WINEBANK

Luksuzni trezor za sakupljače vinskog blaga

20.08.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Da su vrhunska vina dobra investicija, već je odavno poznato. No sada vlasnici ovih blaga raspolažu i prikladnom bankom za skupocjene kapljice. Ona se nalazi u srcu njemačke vinske regije Rheingau

Hattenheim na Rajni malo je i slikovito mjestašce, udaljeno 50 kilometara od Frankfurta. Usred najpoznatije njemačke vinske regije Rheingau ovo mjesto stoljećima živi za i od dobre kapljice. Tu se nalaze neki od najpoznatijih njemačkih vinskih podruma koji proizvode vina koja se sve rjeđe piju, a sve češće koriste kao dobra investicija. I za takve, posebne butelje promućurni stanovnici Hattenheima na Rajni pronašli su prikladan podrum koji, međutim, više sliči kakvoj podzemnoj luksuznoj tvrđavi u kojoj se čuva nacionalno blago nego klasičnom vinskom podrumu.

VINSKA BANKA S TREZORIMA

Za razliku od običnih vinskih podruma, u vinskoj banci nećete čuti škripu starih drvenih vrata ili osjetiti vonj starih bačava. Winebank raspolaže visokom tehnologijom koja više dolikuje kakvoj ciriškoj banci-utvrdi. No dok u trezorima švicarskih banaka počivaju predmeti koje je najbolje skrivati od očiju javnosti, u banci vina dobrostojeći građani pohranjuju kapljice kojima vrijednost iz svakog dana raste ali koju kojiput podijele i s drugima.

Usto Winebank, koja je smještena u jednom vinskom podrumu iz 16. stoljeća, pohranjenom blagu pruža idealne uvjete koji ne vladaju u klasičnim trezorima. Ovakva pohrana ima i svoju cijenu, koja je sa 49 eura mjesečno za pretinac u koji stane 35 butelja, relativno niska. Dobrostojeći ljubitelji tekućih investicija iz cijelog svijeta zakupljuju čitave odjeljke podruma u koje stane 2.700 butelja. 'Jedan poslovni čovjek iz Washingtona, čim je čuo za našu banku, odmah je unajmio trezor i usto 1.700 boca arhivskog vina, kako bi imao što staviti u svoj novi podrum', govori vlasnik Winebanke i vinar Christian Ress.

LOUNGE ATMOSFERA

No ostatak priče ostaje tajna. Ress isto tako ne otkriva koliko je stajala oprema njegovog neobičnog vinskog podruma. 'Recimo da bi se za to dala sagraditi lijepa kuća', kaže vinar-bankar. Sam pogled na opremu ove banke odaje da njezin vlasnik ne pretjeruje. Otmjena atmosfera u kojoj prevladavaju skupi građevinski materijali i to uglavnom iz okolice, između ostalog vinogradarski kvarc i škriljac iz obližnjeg Bacharacha.

Pritom je posebna pažnja pridavana prvobitnom izgledu stoljećima starog podruma. Vlasniku su srcu posebno prirasli karakteristični križni svodovi. Plemeniti interijer ima i svoju dodatnu posebnu svrhu. 'Ovdje se unajmljivači trezora nalaze sa svojim poslovnim partnerima kako bi uz bocu vina i dobar zalogajčić ugovorili velike poslove', objašnjava Ress reprezentativnu ulogu svoje banke.

U podrum stane preko 35.000 boca, a vlasnici uglavnom dolaze iz obližnje financijske metropole Frankfurta. 'Ovo nije jeftini podrum za zabave, ovo je mjesto koje ima određenu lounge atmosferu gdje se poslovni ljudi rado opuste prije odlaska na večeru u grad', objašnjava Ress. Prikladno utočište za bankare koji se tako tijekom tjedna bave papirnatim, a vikendom tekućim blagom.