NEWSWEEKOVA LISTA

Hrvatska na 28. mjestu po kvaliteti života

17.08.2010 u 15:09

Bionic
Reading

Američki časopis Newsweek sastavio je listu stotinu najboljih zemalja za život. Među prvih deset sve su četiri skandinavske zemlje: Finska na prvom, Švedska na trećem, Norveška na šestom, a Danska na desetom mjestu. Hrvatska je zauzela respektabilno 28. mjesto

U čemu je tajna? Newsweek navodi kako su se vodili devizom da su manje zemlje bogatije te su procjenjivali obrazovanje, kvalitetu života, dinamiku gospodarstva i političku stabilnost.

Autori su nastojali utvrditi u kojoj zemlji osoba koja je tek rođena ima najviše šansi za kvalitetan, ugodan i udoban životni vijek.

Švicarska se smjestila na drugo mjesto prestižne ljestvice, a jedino su Australija, Japan i Kanada osvjetlali obraz ostatku svijeta, s obzirom da su europske zemlje zauzele većinu u prvih top deset zemalja.

SAD je zauzeo 11. mjesto, a ostale velike sile poput Rusije i Kine okitile su se 51. odnosno 59. mjestom koje pruža ugodan život.

Hrvati mogu biti zadovoljni kvalitetom života budući da su se smjestili na visoko 28. mjesto ljestvice, između Portugala i Poljske, četiri mjesta nakon susjeda Slovenaca, ostavljajući iza sebe Poljake, Slovake, Estonce i Mađare. Od stotinu mogućih bodova, Hrvatska je za obrazovanje dobila visokih 90,46 bodova, zdravlje nacije ocijenjeno je sa 80,68 bodova, a kvaliteta života dobila je respektabilnih 74,45 bodova.

Gospodarstvo i politika zasjeli su na zadnje mjesto, pa nam je ekonomija vrijedna 52,98 boda, dok politička klima nosi 75 bodova.

Listu 100 najboljih zemalja za život pogledajte ovdje