Poslovni vodič VIŠE NEGO ISTOČNI EUROPLJANI

Hrvati za godišnji odmor izdvajaju 340 eura

Hrvatski građani za svoj odmor izdvajaju 340 eura po osobi, što je više nego u bilo kojoj drugoj državi istočne Europe, osim Slovenije, čiji građani za godišnji odmor izdvajaju 600 eura po osobni, pokazalo je istraživanje za 2009. godinu bečke konzultantske kuće RegioPlan Consulting

Po podacima te tvrtke specijalizirane za lokacijske analize i analize tržišta u Europi, izdaci za godišnji odmor u Češkoj i Slovačkoj su po 300 eura po osobi, Mađarskoj 290 eura, Poljskoj 185 eura, Bugarskoj 100 i Rumunjskoj 85 eura po osobi.

Istraživanje pokazuje i da Hrvati najradije provode godišnji odmor u svojoj zemlji. To povezuju s podatkom da oko 33 posto hrvatskog stanovništva živi u županijama koje imaju prilaz moru, te stoga ne čudi, kako navode iz RegioPlana, činjenica da je oko 1,6 milijuna Hrvatska svoj godišnji odmor prošle godine provelo u Hrvatskoj. Oko 260 tisuća ih je, navode, odmor provelo u inozemstvu.

U ukupnoj privatnoj potrošnji hrvatskih kućanstva u 2009. zabilježen je pad za oko 2,5 posto. Krizom uzrokovan pad osobnih prihoda potiče potrošače na veći oprez u trošenju novca. Stoga se za ovu godinu stoga predviđa stagnacija prosječnih izdataka za godišnji odmor.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još