KAD VEĆ NIJE HILTON

Split dobio novi butik-hotel Luxe

27.07.2010 u 11:01

Bionic
Reading

U strogom centru Splita, u Zvonimirovoj ulici, prije nepunih sedam dana otvoren je butik-hotel Luxe. Probni period rada je započeo u pravom trenutku - u špici sezone - pa će se pod punim opterećenjem lakše i odmah ispraviti eventualne manjkavosti

I za grad Split je vijest o otvorenju novog, mada relativno malog hotela dobrodošla. Luxe ima 27 soba i tri apartmana, a izgrađen je na mjestu stare parne mastione, industrijskog objekta otprije stotinu godina koji je bio potpuno uništen u požaru prije trideset godina. Ta je lokacija godinama bila zapuštena, a sada je podignut potpuno novi objekt u vlasništvu splitskog bračnog para Parčina.

Arhitekt Vjekoslav Ivanišević je poštovao rukopis industrijske arhitekture s početka 20. stoljeća pa je fasada uklopljena u postojeći arhitektonski rukopis u Zvonimirovoj ulici, u Splitu poznatijoj po starom nazivu Ulica prvoboraca. Na fasadi su dominantni dekorativni elementi tri luka na ulazu u nekadašnji industrijski objekt.

Uređenje interijera potpisuje dizajnerica Lea Aviani svojim dobro poznatim načinom oblikovanja u kojem dominiraju čiste, zaobljene plohe i linije te suvremeni materijali.

U hotelu je i mali restoran, lobi-bar i cigar-salon. Zahvaljujući njemu, Split je ipak ovo ljeto dobio barem jedan mali hotel, kada su već izostali veliki projekti Split Radisson i Marjan Hilton.

Split Radisson je navodno pri kraju, a Marjan Hilton je sada definitivno projekt s vrlo neizvjesnom sudbinom. Radovi su u zastoju već mjesecima i grad Split, koji posljednjih godina redovito bilježi velik rast turističkog prometa i neophodni su mu kapaciteti visoke kategorije, sada je talac financijske situacije u kojoj se našao njegov gradonačelnik i vlasnik hotela Marjan Hilton, Željko Kerum.