SURADNJA S REGIJOM VENETO

Istra se priprema 'uzeti' novac iz fondova EU-a

14.07.2010 u 12:50

Bionic
Reading

'Priprema Istre za Strukturne fondove' naziv je zajedničkog projekta Istarske županije i talijanske Regije Veneto, predstavljenog početkom tjedna u Veneciji. Riječ je o Programu razmjene znanja koji u sklopu Srednjoeuropske inicijative financira Austrijska razvojna agencija

Glavni cilj projekta, započetog u lipnju prošle godine, podrška je regije Veneto Istarskoj županiji u procesu pristupanja Europskoj uniji i priprema sudionika na regionalnoj razini da postanu aktivni i kvalificirani subjekti u provedbi europskih financijskih instrumenata unutar gospodarske politike i socijalne kohezije EU.

U sklopu projekta, 25 sudionika različitih istarskih institucija dobit će petomjesečnu edukaciju o EU programima, Strukturnim fondovima te upravljanju projektnim ciklusom. Na taj način polaznici će steći praktično i aktivno znanje u metodologiji kandidiranja projekata za programe EU-a. Također, za sve sudionike radionica predviđeno je i dvodnevno studijsko putovanje u regiju Veneto, gdje će se predstaviti praktični primjeri iskorištavanja brojnih mogućnosti kroz fondove EU-a za javni i privatni sektor ove talijanske regije.

'Od 2000. do 2006. regija Veneto iskoristila je preko 600 milijuna EUR iz Strukturnih fondova EU-a. Stoga je ovaj projekt neposredno vrlo važan za Istarsku županiju i zacrtane ciljeve u ostvarivanju rezultata kroz korištenje fondova EU-a', kazao je Oriano Otočan, v. d. pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije.

Istaknuo je važnost višegodišnje zajedničke suradnje u sklopu mnogih međunarodnih projekata i bilateralnih inicijativa, poput sudjelovanja u izgradnji Jadranske euroregije te implementacija regionalnog zakona regije Veneto za zaštitu kulturne baštine venecijanskog podrijetla u Istri i Dalmaciji.

'Učinak projekta višestruk je jer će nova znanja i vještine u pripremi projekata za strukturne fondove omogućiti javnom sektoru Istarske županije snažniji i kvalitetniji razvoj provedbom financijskih instrumenata kohezijske politike EU-a, koji za Hrvatsku u prve dvije godine članstva predviđaju čak 2,2 milijarde eura', naglasio je tom prilikom Otočan.