FONDOVI EU

Predstavljen program za poticanje inovacija

07.06.2010 u 14:39

Bionic
Reading

Mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj mogu u okviru Sedmog okvirnog programa Europske unije (FP7) ostvariti pravo na sufinanciranje istraživanja s ciljem unapređenja svoje tehnologije i inovativnosti, istaknuto je na današnjem predstavljanju programa FP7 u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog instituta za tehnologiju (HIT)

Za sredstva iz programa FP7 mogu konkurirati poduzeća s najviše 250 zaposlenih i godišnjim prihodom manjim od 50 milijuna eura. Za hrvatska poduzeća, odnosno njihove konzorcije, vrijede potpuno isti uvjeti kao za poduzeća iz punopravnih članica EU, izvijestila je Marijana Ćutuk iz HIT-a.

Pravila programa FP7 kažu da na natječaju za sufinanciranje istraživanja mogu sudjelovati konzorciji sastavljeni od najmanje tri međusobno neovisna poduzeća i najmanje dvije znanstveno-istraživačke organizacije, kao što su istraživački instituti, fakulteti i konzultantske kuće.

Poduzeća, odnosno konzorciji su investitori, a sa istraživačkim organizacijama su u klasičnom odnosu kupac - dobavljač.

Najčešće je riječ o konzorcijima koji imaju od pet do deset članova, proračuni projekata kreću se od 500 tisuća do 1,5 milijuna eura, a uobičajeno trajanje je od jedne do dvije godine, rečeno je na predstavljanju.

Ovogodišnji natječaj za sredstva iz programa FP7 očekuje se krajem srpnja. Hrvatska poduzeća i dosad su sudjelovala, pa je primjerice 2007. godine konkuriralo 26 projekata od kojih su sufinancirana tri.

Godinu kasnije, bilo je 28 projektnih prijedloga, a sufinancirao je šest dok je u zadnjem natječaju bilo 23 prijave, a osam projekata ostvarilo je pravo na sufinanciranje iz programa FP7.

Europska unija pokrenula je FP7 kao ključni instrument provedbe Lisabonske strategije za ekonomski razvitak i zapošljavanje. Proračun programa u razdoblju od 2007. do 2013. godine je 50 milijardi eura.