MJERILO ZA 10 ZEMALJA

Predstavljen indeks investicijskih reformi

26.05.2010 u 13:52

Bionic
Reading

Dugoročna konkurentnost i napredak gospodarstava jugoistočne Europe velikim će dijelom ovisiti o tome mogu li ta gospodarstva povećati kvalitetu i kvantitetu izravnih ulaganja, navodi se u publikaciji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) 'Indeks investicijskih reformi' za 2010. (IRI 2010) koja je danas predstavljena u Ministarstvu gospodarstva

Izvješće IRI (Investment Reform Index) odnosi se na deset zemalja - Hrvatsku, Albaniju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Kosovo, Moldaviju, Crnu Goru, Rumunjsku i Srbiju.

IRI za 2010. uzima u obzir više od sto pokazatelja uz pomoć kojih se ocjenjuje kvaliteta mjera za poticanje ulaganja glede investicijske politike, razvitka ljudskih potencijala, trgovinske politike, dostupnosti financijskih sredstava, regulatornih reformi, analize porezne politike te infrastrukture za potporu ulaganjima u području malih i srednjih poduzeća.

Prvi je IRI indeks objavljen 2006. godine, a ekonomije jugoistočne Europe od tada su zabilježile napredak, ocjenjuje se u izvješću IRI 2010.

Kako bi se privukla ulaganja, izvješće primjerice navodi potrebu poboljšanja zaštite patenata, poboljšanja izobrazbe, ubrzanja primjene tehničkih normi Europske unije, olakšanje pristupa poduzeća financijskim sredstvima i sl.

U publikaciji se navodi kako vlade zemalja jugoistočne Europe posebnu pažnju moraju posvetiti razvoju posebnih znanja obzirom na sve veću potražnju za njima, odnosno da trebaju unaprijediti sustav obrazovanja s ciljem zadovoljenja potreba poslodavaca, pri čemu je važna suradnja obrazovnih institucija s gospodarskim sektorom.

Što se tiče pristupa kreditima, ističe se kako poduzetnici u zemljama jugoistočne Europe imaju slab pristup kreditinim sredstvima, što je još više naglašeno globalnom financijskom krizom.

Najbolju dostupnost od svih promatranih zemalja, prema podacima iz izvješća, imaju poduzetnici u Hrvatskoj (ocjena oko 3,5 od mogućih 5), a iza nje su Rumunjska i Srbija.

Na skupu je održana i prezentacija projekta 'Regional Competitiveness Initiative' (RCI) - Inicijativa regionalne konkurentnosti, koji bi trebao trajati slijedeće tri godine.