KONFERENCIJA U SHERATONU

Spomenki Vodopiji-Laketa titula naj tajnice

19.02.2010 u 13:07

Bionic
Reading

U Hrvatskoj 87 posto tvrtki ima zaposlenu osobu koja obavlja tajničke poslove, 97 posto tih osoba su žene, pokazalo je istraživanje predstavljeno na današnjoj 2. nacionalnoj konferenciji tajnica, voditelja ureda i administrativnih djelatnika

U sklopu konferencije, koju organizira časopisa tajnica.hr, dodijeljena je i nagrada 'NajTajnica 2009' za savjesno, kvalitetno i inspirativno obavljanje svog posla, a najtajnicom je proglašena Spomenka Vodopija-Laketa iz ustanove za zdravstvenu njegu Ćorluka

Drugo mjesto pripalo je Ireni Kolić iz tvrtke Mark-prom, treće Rajni Golubić iz Naturprodukta, četvrta je bila Sanda Mandić iz Mlinara, a peto mjesto zauzela je Zdravka Prešiček, tajnica u Zagrebinspektu.

Predstavljeno je i on-line istraživanje na temu "Tajnica, desna ruka menadžera ili 'fikus' tvrtke", koje je tvrtka Tajni kupac d.o.o. provela u suradnji s časopisom tajnica.hr i konzultantskom tvrtkom Proago u želji da saznaju kakav je stav poslovnih ljudi o tajnicama. Istraživanje je provedeno u siječnju na uzorku od 313 ispitanika.

Rezultati su pokazali da 87 posto tvrtki ima zaposlenu osobu koja obavlja tajničke poslove i 97 posto tih osoba su žene.

Njih 62 posto ima završenu srednju stručnu spremu, 21 posto visoku stručnu spremu, a 14 posto višu, istaknula je direktorica tvrtke Tajni kupac Ana-Maria Krupić

Relativno je najveći udio ili 39 posto tajnica u dobi između 30 do 40 godina starosti, a 86 posto ih govori bar jedan strani jezik. Uglavnom je to engleski (84 posto), njemački (18 posto) te talijanski (8 posto).

Tajnica je 'ogledalo svog nadređenog', ona predstavlja tvrtku u kojoj radi, a 80 posto ispitanika smatra kako bi tvrtka bila izgubljena bez tajnice.

Kada je u pitanju dob i izgled idealne tajnice, 48 posto ispitanika smatra kako su izgled i stil odijevanja bitni u određenim situacijama, ali nisu presudni, dok njih 69 posto misli kako dob tajnice ne utječe na obavljanje njihova posla već je bitnije obrazovanje i snalažljivost u poslu.

Da je tajnički posao premalo plaćen u odnosu na količinu i vrstu posla smatra 36 posto ispitanika koji su mišljenja da bi tajnice trebale imati plaću u rangu nižeg menadžmenta ili oko 10 tisuća kuna, dok 30 posto ispitanika smatra kako su tajnice adekvatno plaćene za posao koji obavljaju.

Ispitanici smatraju kako je kod nas posao tajnica još uvijek podcijenjen u odnosu na razvijene zemlje te kako treba uvesti sustav nagrađivanja.

Manifestaciju su obilježila brojna stručna predavanja. Temom komunikacije s teškim klijentima i izgradnje imidža tvrtke bavile su se Mila Vlajo i Elvira Mlivić Budeš; o zdravoj prehrani na poslu govorila je Milna Tudor; profesor Vicko Krampus posvetio se pravopisu; Nataša Trojak osvrnula se na motivaciju i ostvarivanje boljih rezultata u poslu i životu, a pravni aspekt posla i nove izmjene Zakona o radu predstavio je Božo Prelević