HLIPO INDEKS

Poduzetnici pesimistični u novoj godini

07.01.2010 u 11:10

Bionic
Reading

Hendal-Liderov indeks poslovnog opitmizma treći mjesec za redom je u padu i sada iznosi 72,4 postotna poena, što je 4,5 postotnih poena manje nego prošli mjesec. Pad je podjednak i u zadovoljstvu trenutačnom situacijom kao i u očekivanjima od idućih šest mjeseci. Padu optimizma ponajviše je pridonio sektor prijevoza i usluga kao i građevinski sektor, dok su manadžeri iz sektora turizma u trgovine nešto optimističniji nego prošli mjesec

Kao i svake godine do sada, sektor trgovine pokazuje veliki rast optimizma u prosincu koji je rezultat velikog zadovoljstva trenutačnom situacijom, odnosno porastom potrošnje građana za vrijeme blagdana. Najnoviji podaci DZS-a pokazuju da je od siječnja do listopada promet od trgovine na malo bio nominalno manji 14,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Razvoju tog sektora ne ide u prilog ni rast nezaposlenosti u posljednjem kvartalu, koji je veći od očekivanog.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih osoba povećao se 21,1%, što je povijesno najviša godišnja stopa rasta. Osim toga podaci HNB-a pokazuju da krediti stanovništvu nastavljaju trend smanjenja na mjesečnoj razini, koji je počeo u siječnju ove godine. Ti podaci govore da rast optimizma u sektoru trgovine nije odraz uspješne prodaje tijekom ovih blagdana, jer za to realno nema dovoljno financijskih sredstava na tržištu, već je rezultat tek nešto malo povećane potrošnje naspram prijašnjih mjeseci. Trend pada proizvodnje vrši daljnji pritisak na povećanje nezaposlenosti, što smanjuje osobnu potrošnju i negativno se odražava na taj sektor.

Prvi put nakon ljetnih mjeseci porastao je i optimizam u sektoru turizma, i to ponajprije zahvaljujući porastu očekivanja od poslovanja u idućim mjesecima. Raspored blagdana ove godine kao i početkom iduće ide na ruku putničkim agencijama zbog mogućnosti spajanja vikenda i odlazaka na kraća putovanja, koja postaju sve popularnija. Osim toga talijanski produljeni vikend početkom ovog prosinca popunio je dio sjevernojadranskih hotela i donio nove prihode.

U prosincu je sektor proizvodnje zadržao razinu optimizma kao i studenome. Pritom je poraslo zadovoljstvo trenutačnom situacijom zahvaljujući većoj prodaji u trgovini na malo zbog blagdana, ali pad očekivanja od poslovanja u narednih šest mjeseci ukazuje na to da je taj rast prodaje jednokratan i nedostatan za oporavak tog sektora.

Već drugi mjesec za redom sektor građevinarstva pokazuje pad optimizma, što je u skladu s rezultatima tog sektora, no, najveći pad optimizma zabilježen je u sektoru prijevoza i usluga. Osim velikog pada zadovoljstva trenutačnom situacijom taj sektor pokazuje i drastičan pad u očekivanjima od poslovanja u idućih šest mjeseci.