NIŠTA BEZ SREĆE

Najlošije 'tajmirani' poslovni poduhvati

07.01.2009 u 01:00

Bionic
Reading

Loš tajming upropastio je mnoge poslovne poduhvate. Izdvojili smo devet najvećih promašaja, od kojih su neki odnijeli u vjetar milijune dolara, dok su drugi svojim autorima ozbiljno poljuljali reputaciju

9. Selidba u krivo vrijeme

Na vrhuncu dot-com revolucije vodstvo tvrtke Inktomi, proizvođača softvera za pretraživanje weba, odlučilo je da tvrtki treba novo, moderno upravno središte. Za 200 milijuna dolara izgradili su novu zgradu u Foster Cityju u Kaliforniji, uz pomoć građevinske kompanije Legacy Partners. Međutim, pri kraju gradnje u ožujku 2000. došlo je do sloma dot-com tržišta. Inktomi si više nije mogao priuštiti preseljenje.

Zgrada je mjesecima stajala prazna, pa je tvrtka morala platiti penale od 50 milijuna dolara. Na kraju su dobro i prošli jer je postojala mogućnost da budu zakonski primorani kupiti čitavu zgradu.

8. Kupnja najružnijeg web sitea u povijesti

U listopadu 1999. godine Excite@Home (jedan od prvih internetskih portala i tvrtka koja je držala većinu broadband tržišta u SAD-u) platila je astronomskih 780 milijuna dolara za jednu od najružnijih web stranica u povijesti – servis Blue Mountain Arts (90-ih najpopularniji site za e-čestitke).

Za nekoliko mjeseci raspuknuo se 'internetski balon'. U rujnu 2001. Excite@Home je prodao Blue Mountain za samo 35 milijuna dolara, da bi sljedeće godine proglasio bankrot.

7. Promašena naslovnica

Na naslovnici cijenjenog poslovnog magazina Smart Money u listopadskom broju osvanuo je naslov Vrijeme je za ulaganje u jeftine dionice, fondove i nekretnine. Problem je bio što je magazin u prodaju izašao 16. rujna 2008, na dan kad je Dow Jones zabilježio najveći pad od vremena Velike depresije. Krenuo je s 11.500 bodova, da bi završio na 8.200 bodova (pad od skoro 30 posto).


6. Na krivom mjestu u krivo vrijeme

Prošlog ljeta u engleskom gradiću Kingsteignton mladi bračni par kupio je kuću vrijednu 300.000 dolara. Samo pola sata nakon useljenja iznenadna poplava uništila je njihov prvi vlastiti dom i sve u njemu.

'Pogledao sam kroz prozor i ugledao divovski val blata i vode kako probija naša dvorišna vrata. Za nekoliko minuta sve je bilo poplavljeno. Ništa nismo mogli učiniti. Samo pola sata smo uživali u svom novom domu. To je sve što smo ikad imali', rekao je potreseni vlasnik. Krivac za iznenadnu poplavu bila je kiša koja je padala tjednima.

5. Loš tajming za objavu za medije

Za vrijeme nedavnih američkih predsjedničkih izbora, republikanci su izašli s objavom za medije u kojoj se pitaju je li etično da Bracak Obama svoj posjet bolesnoj baki na Havajima plaća iz fonda za kampanju.

Objava je izašla u javnost u jutarnjim satima 3. studenog. Kasnije istoga dana Obama i njegova sestra javili su medijima da je njegova baka preminula. Umjesto da pokupe pokoji bod, republikanci su ispali bezosjećajni lovci u mutnome.

4. Milijarde dolara gubitaka 'liječili' masažom i spa tretmanom

Nakon što su od Bijele kuće sredinom rujna prošle godine dobili paket pomoći težak 85 milijardi dolara, šefovi američke osiguravajuće kuće American International Group (AIG - nekad najveći svjetski osiguravatelj) nagradili su se s tjedan dana odmora u luksuznom resortu u kojem soba košta tisuću dolara za noć. Kompanija je platila više od 440.000 dolara za aranžman koji je uključivao i 20.000 dolara za masažu i spa tretman.

Isto su ponovili i dva mjeseca kasnije kad im je odobreno dodatnih 40 milijardi dolara za spas od stečaja. Tad su organizirali interni sastanak u ekskluzivnom odmaralištu u Phoenixu. Kako bi prikrili konferenciju, zabranili su upotrebu loga kompanije. Međutim, sve je otkriveno, te je sredinom siječnja Martin Sullivan, izvršni direktor AIG-a, podnio ostavku.

3. Igra s vatrom

Kako bi promovirala zadnji nastavak video igre Guitar Hero, tvrtka Activision je fanovima u drugoj polovici rujna 2008. slala palice za bubnjeve s potpisom Travisa Barkera, bivšeg bubnjara banda Blink 182.

Na nesreću, moto akcije je bio Play with Fire, što i nije bio najsretniji izbor jer je Barker upravo jedva izvukao živu glavu u avionskoj nesreći u kojoj su poginule četiri osobe. Avion je nakon pada izgorio u požaru, a slavni bubnjar je prošao s nekoliko gadnih opeklina.

2. Oklada vrijedna 26 milijardi dolara

BlackStone Group, jedna od najvećih privatnih ulagačkih tvrtki na svijetu, u srpnju 2007. kupio je hotelski lanac Hilton za 26 milijardi dolara. To je najveća hotelska akvizicija u povijesti.

Izbijanje financijske krize teško je pogodilo hotelsko tržište i pitanje je hoće li BlackStone uspjeti u idućih pet godina opravdati ulaganje. Naime, tada će se kompanija suočiti s teškom zadaćom da refinancira dug preuzet radi akvizicije Hiltona. Ono što se na početku činilo kao odličan poslovni potez, moglo bi se pretvoriti u jedan od najgore tajmiranih poslovnih poduhvata u povijesti biznisa.

1. Zakup nad Blizancima

Pedeset dana prije 11. rujna tvrtka Silverstein Properties za 3,2 milijarde dolara dobila je u zakup na 99 godinaWorld Trade Center. Kao što svi dobro znamo, čitav kompleks uskoro je izbrisan s lica Zemlje u jednom od najšokantnijih terorističkih napada u povijesti.

Na prvi pogled to se čini kao 'peh svih pehova', međutim slika se mijenja kad se zna da je Silverstein od osiguravajućih kuća izvukao oko šest milijardi dolara te da je vlasnik zemljišta na kojem bi trebao niknuti novi svjetski trgovački centar.