ISTRAŽIVANJE

Radnici u državnoj upravi pretjerano zaštićeni od otkaza

03.12.2009 u 16:34

Bionic
Reading

Zaposleni u državnim, županijskim i gradskim upravama pretjerano su zaštićeni od otkaza ugovora o radu, smatra čak 81 posto od 600 ispitanika ankete koju je proveo portal MojPosao (www.MojPosao.net)

Kao razlog pretjerane zaštićenosti većina ispitanika navodi zapošljavanje "preko veze", zbog čega se nitko ne želi "zamjeriti" otpuštanjem.

Značajan dio ispitanika istaknuo je i kako su zaposleni u državnim, županijskim i gradskim upravama osigurani kolektivnim ugovorima i pod zaštitom sindikata, što je "privilegija" koja nije dostupna većini zaposlenih u privatnom sektoru.

Također, dio ispitanika ističe kako te radnike štite brojni zakoni, a pojedinci smatraju da je sigurnost radnih mjesta posljedica "pomanjkanja volje i odlučnosti da se revidira stvarna potreba za zaposlenicima".

Naime, u državnim, županijskim i gradskim upravama, zaposlenici nisu izloženi dovoljnom nadzoru nadređenih, niti se mjeri njihov radni učinak, istaknuo je dio ispitanika.

Ipak, 13 posto ispitanika ima suprotno mišljenje te smatraju da radnici u državnim, županijskim i gradskim upravama nisu pretjerano zaštićeni od otkaza.

Većina ih je naglasila da bi takva razina zaštite radnika trebala biti prisutna i u privatnom sektoru, dok ih je dio istaknuo da se takav dojam stječe zato jer zaposlenici u ostalim sektorima imaju slabu ili nikakvu zaštitu, budući da poslodavci nedovoljno poštuju postojeće zakone.

Nekolicina ispitanika navela je pak da je takva razina zaštite opravdana jer "država treba štititi svoje zaposlenike".

Tek šest posto ispitanih smatra da su radnici u državnim, županijskim i gradskim upravama podjednako (ne)zaštićeni kao i radnici u ostalim sektorima.

Glavni razlog takvom stanju je, smatraju oni, nesigurno ekonomsko okruženje u kojem prava radnika ovise o "milosti" poslodavaca ili nadređenih, kojima se i radnik u javnom sektoru može zamjeriti jednako kao i u privatnom sektoru.