KONTROLA POSLOVANJA

Dobra interna revizija mora otkriti prijevaru

25.11.2009 u 13:34

Bionic
Reading

'Dobar interni revizor je kombinacija Sherlocka Holmesa, Supermana i Snoopyja', slikovito je objasnila ulogu interne revizije Jasna Turković, članica Nadzornog odbora Hrvatskog instituta internih revizora na okruglom stolu PricewaterhouseCoopersa, na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja o važnosti i statusu interne revizije u Hrvatskoj

'Kao Sherlock Holmes on mora bi izvrstan istražitelj koji može detektirati nepravilnosti i probleme u poslovnim procesima, kao Superman treba biti sposoban formulirati kvalitetne preporuke za rješavanje otkrivenih problema, a kao Snoopy treba biti dobro povezan sa svim segmentima poslovanja, ali istovremeno biti nezavisan', pojasnila je Jasna Turković svoje viđenje idealnog internog revizora.

Premda je u Hrvatskoj posljednjih godina napravljen velik napredak u razvoju interne revizije, potrebno je poraditi na podizanju autoriteta te značajne funkcije, zaključuje se u istraživanju. Sudionici okruglog stola naglasili su da je za efikasnu internu reviziju najvažnija dobra kadrovska opremljenost i neovisnost. 'Interna revizija trebala bi odgovarati direktno nadzornom odboru, odnosno revizorskom odboru kao njegovom tijelu', rekla je Jasna Turković, dodajući da bi na taj način nadzorni odbor trebao štititi neovisnost interne revizije.

U hrvatskim tvrtkama interna revizija u pravilu je podređena upravi, što znači da vodeći menadžeri odlučuju o tome hoće li se prihvatiti preporuke revizije. 'Menadžment dobiva informacije i o njemu ovisi hoće li reagirati', istaknula je Ivana Devčić Lamza, direktorica interne revizije Intesa Sao Paolo Carda, objašnjavajući ulogu interne revizije.

Najvažnija područja interne revizije su provjera internih kontrola, unapređenje poslovnih procesa, revizija usklađenosti sa zakonima i propisima, procjena upravljanja rizicima i otkrivanje prijevara.

'Dobro obrazovana i efikasna revizija može smanjiti rizik prijevara, ali ne može se baviti istragom i procesuiranjem krivaca', rekao je Lajoš Žager, profesor na Katedri za računovodstvo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 'U slučaju otkrivanja prijevare revizija obavještava upravu, nadzorni odbor i po potrebi državne organe, a o njima ovise daljnji postupci', pojasnio je Žager.

U Hrvatskoj je interna revizija najrazvijenija u financijskom sektoru, između ostalog i zbog zahtjevne regulative, dok proizvodni sektor i javna poduzeća još uvijek zaostaju.