POSLOVNE LIDERICE

Ljerka Puljić najmoćnija žena hrvatskog biznisa

15.10.2009 u 11:06

Bionic
Reading

Ljerka Puljić, starija izvršna dopredsjednica koncerna Agrokora, najmoćnija je žena hrvatskog biznisa prema tjedniku Lider i portalu Poslovna.hr. Pojedinačno, najviše je u samom vrhu napredovala Nevenka Bačić, desna ruka Željka Keruma, a najviše je pala Višnja Pevec, čije carstvo se ozbiljno zaljuljalo

Top lista 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa radi se na temelju liste 300 vodećih žena prema upravljačkoj moći koja obuhvaća 100 predsjednica uprava, 150 članica uprava i 50 predsjednica nadzornih odbora. U petoj godini objavljivanja liste predsjednice uprava povećale su svoju upravljačku moć, a među prvih deset najmoćnijih žena nije došlo do značajnijih promjena.

Prvo mjesto već petu godinu zaredom drži Ljerka Puljić, starija izvršna dopredsjednica Koncerna Agrokor, koja je u Todorićevom carstvu zadužena za kontrolu budžeta, operativne poslove i razvoj. Slijedi je Nevenka Bačić, predsjednica uprave Keruma čija se moć znatno povećala zahvaljujući pobjedi njezina brata na na lokalnim izborima u Splitu.

S drugog na treće mjesto pala je Gordana Kovačević, predsjednica uprave Ericssona Nikole Tesle, koja je od samog početka u vrhu liste. Đozi Heberling, članica uprave Plodina, osvojila je četvrtu poziciju na listi najmoćniijh žena. Na visoko mjesto dovelo ju je imenovanje na funkciju predsjednice uprave nabavnog lanca koji su radi jačanja pozicije prema dobavljačima osnovali Mercator-H, Plodine i Billa. Članica Uprave HT-a i direktorica T-Coma Irena Jolić-Šimović i Mladenka Grgić, predsjednica Nadzornog odbora Euroherca, zadržale su peto i šesto mjesto na listi.

Među 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa ove su se godine prvi puta našle prokuristica Kraša Marica Vidaković (na sedmom mjestu) te predsjednica uprave Dinova Dione Slavica Maros Stipančić (na devetom mjestu). Jasna Hrvić-Smolec koja upravlja Digitel medijskim servisima pala je s petog na osmo mjesto, a Biserka Preininger-Fižulić, suvlasnica i predsjednica nadzornog odbora Magme, spustila se s osmog na deseto mjesto liste.

S liste TOP 10 ispala je Višnja Pevec, članica uprave Peveca, zbog urušavanja njezinog i suprugovog poslovnog carstva.