Poslovni vodič STUDENI

Stopa nezaposlenosti porasla na 13,2 posto

Stopa registrirane nezaposlenosti za studeni ove godine u Hrvatskoj je iznosila 13,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku

To je za 0,3 postotna boda veća stopa registrirane nezaposlenosti nego za listopad (za koji je iznosila 12,9 posto). Studeni je treći mjesec za redom kako se bilježi rast registrirane stope nezaposlenosti, što je i uobičajeno sezonsko kretanje. Najniža stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini bila je za kolovoz kada je iznosila od 12,3 posto.

Na godišnjoj razini pak i dalje se bilježe niže stope nego lani. Tako je stopa registrirane nezaposlenosti za ovogodišnji studeni niža za 1,3 postotnih bodova nego za studeni prošle godine (kada je iznosila 14,5 posto).

Potkraj studenoga ove godine u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje bila je evidentirana 233.661 nezaposlena osoba, što je za 5.160 osoba više nego prethodnoga mjeseca, a 19.522 osobe manje nego istoga mjeseca 2007. godine.

Tijekom studenoga ulasci u registriranu nezaposlenost (19.894 osobe) bili su veći od izlazaka iz nezaposlenosti (14.734 osobe), što je rezultiralo mjesečnim povećanjem evidentiranog broja nezaposlenih osoba od 2,3 posto. No, i dalje je evidentna tendencija smanjenja nezaposlenosti u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, i to po stopi od 7,7 posto, navode iz HZZ-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još