NOVI ŠEF NCL GRUPE

'U našim novinama ne smije biti žutila'

11.09.2009 u 08:39

Bionic
Reading

Godinu dana nakon atentata na Ivu Pukanića, NCL grupa imenovala je novog predsjednika uprave - Boška Matkovića, nekadašnjeg direktora Zračne luke Zagreb. U razgovoru za tportal čelni čovjek kompanije, čije je najpoznatije izdanje politički tjednik Nacional, najavio je svoje planove

Bili ste na čelu Zračne luke, a sada ste predsjednik uprave NCL grupe. Kako se snalazite u poprilično drugačijem medijskom biznisu?

Moja je funkcija prvenstveno menadžerska, znači da vodim brigu o tome da grupa napreduje i da listovi dobivaju na kvaliteti, ali i jačaju u tržišnom smislu. Ono što sam imao kao osnovnu ideju vodilju u prijašnjem poslu, afirmaciju Zagreba i Hrvatske kroz izgradnju infrastrukture kao komunikacijskog kanala za promicanje pozitivnih vrijednosti, sada ću nastaviti raditi kroz medije. Vlasnici su, naravno, imali ideju kakvog čovjeka traže, tu smo se očito našli, stekli smo uzajamno povjerenje i na kraju smo potpisali ugovor. Drago mi je, a ujedno mi je i velika obveza, što vjeruju da i u ovom biznisu imam što za reći. Imam ponovno priliku dokazati se i posložiti vlasničke interese i interese javnosti.

Kako je došlo do Vašeg angažmana od strane vlasnika NCL grupe?

Kada sam prestao biti direktor Zračne luke, našao sam se u žiži interesa zbog interesne skupine koja se uz političke sponzore angažirala za moju smjenu, unatoč mojim dobrim rezultatima. Nisam prihvaćao aranžmane koji su mi nuđeni, htio sam da se raščiste razlozi moje smjene. Otišao sam na tržište rada, moja je poruka prepoznata među poslodavcima i ovo je bila ponuda s najviše izazova.

Koji su Vaši planovi s Nacionalom, kakvog će usmjerenja biti taj list? Hoće li ostati jednako kritičan?

Kritika mora biti u funkciji poticanja pozitivne energije. Medije treba staviti u pozitivan kontekst, nije imanentno da medij ima rušilačku funkciju, toga na našoj sceni ima i previše. U Hrvatskoj ima dovoljno ljudi koji mogu biti kompetentni nosioci društvenih promjena, prebrođivanja duhovne i gospodarske krize i početka novog političkog ciklusa. Želimo poticati pozitivno okruženje, da se čuje njihov glas. Treba ostati objektivan i profesionalan, nikakvo žutilo ne smije stanovati u našoj redakciji.

Spremaju li se neke kadrovske, odnosno uredničke promjene u novinama?

Nacional ima reputaciju utjecaja na javno mnijenje. Za sada nema govora o nikakvim promjenama, vlasnici su dali mandat meni i urednicima uz apsolutno slobodu uređivanja, a na nama je da napravimo što bolji posao.