ZABRINJAVAJUĆE STANJE

Developeri očekuju rast cijena stanova

16.12.2008 u 13:00

Bionic
Reading

Za razliku od većine ekonomskih analitičara koji očekuju pad cijena stanova, voditelji projekata u razvoju nekretnina (developeri) smatraju da za takvo nešto nema prostora zbog visokih troškova zemljišta i porasta troškova gradnje

Predstavnici novoosnovane udruge poslodavaca voditelja projekata u razvoju nekretnina na današnjoj konferenciji za novinare govorili su o zabrinjavajućem stanju u poslovanju nekretninama u Hrvatskoj, posebno se osvrnuvši na kretanje cijena stanova, otežano financiranje projekata i nove propise (Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o golfu) koji se odnose na graditeljsku djelatnost.

Igor Oppenheim, predsjednik Udruge rekao je da je situacija dodatno pogoršana globalnom krizom i naglasio nužnost udruživanja gospodarstvenika ove djelatnosti. Zajedničkim nastupom kroz Udrugu, developeri će nastojati utjecati na središnju vlast i lokalnu upravu da se smanje visoki skriveni nameti i uklone pravne nesigurnosti koje otežavaju razvoj brojnih projekata. 'Ako se nešto hitno ne poduzme, u 2009. drastično će se smanjiti investiranje u nekretnine što će imati katastrofalne posljedice na cjelokupno gospodarstvo', naglasio je Oppenheim i zaključio da je radi zaštite poslovanja developera nužna intervencija Vlade, resornih ministarstava te lokalne uprave i smouprave.

Danijel Babić, član Izvršnog odbora udruge posebno se osvrnuo na nepovjerenje banaka i uvođenje strožih uvjeta financiranja projekata. Otežano financiranje za poslodavce znači zamrzavanje brojnih projekata i kontinuirano smanjenje ponude što će u konačnici rezultirati rastom cijena nekretnina. Zato developeri prognoziraju rast cijena novosagrađenih stanova u 2009. Osim smanjenja ponude, na rast cijena će, prema njihovu mišljenju, utjecati previsoka cijena zemljišta i visoki nameti na gradnju poput komunalne i vodne naknade.

Developeri smatraju da se rast cijena nekretnina može spriječiti aktivnijim utjecajem države na cijene zemlje kroz povećanje građevinskih zona i uvođenjem poreza na građevinsko zemljište.

Developeri su podržali jučer usvojeni Zakon o golfu, a još nemaju konačan stav o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu