TRŽIŠTE RADA

Pogledajte koji vam se poslovi nude u Njemačkoj

14.11.2013 u 16:04

Bionic
Reading

Od ukupnog broja oglasa na portalu MojPosao u kojima se tijekom 2013. nudio posao u inozemstvu, oko 17 posto odnosilo se na rad u Njemačkoj. Najtraženija zanimanja bila su znanstvenik i inženjer, a slijede vozač, električar te medicinski tehničar

Što se tiče kvalifikacija potrebnih za rad u Njemačkoj, u trećini oglasa tražila se srednja stručna sprema, u petini oglasa visoka stručna sprema, a u još petini kvalificirani radnici. Zanimljivo je kako u čak 22 posto oglasa poslodavcima nije bio bitan stupanj obrazovanja posloprimaca.

Dvije trećine poslodavaca, koji su nudili posao u Njemačkoj, nisu naveli prethodno radno iskustvo kao uvjet. Što se tiče poznavanja stranih jezika, očekivano, najviše se tražilo poznavanje njemačkog jezika (u trećini oglasa). Također u trećini oglasa poslodavcima nije bilo bitno služe li se posloprimci stranim jezikom ili ne.

Ohrabruje podatak da se u većini oglasa za posao u Njemačkoj nudi ugovor na neodređeno vrijeme (75 posto).

Trenutačno se na portalu MojPosao možete prijaviti za sljedeće poslove u Njemačkoj:

Trankwalder za potrebe svog klijenta - poznate klinike u Njemačkoj i Švicarskoj traži Doktore medicine (m/ž) i Medicinske sestre/ Medicinske tehničare (m/ž). Uz stručno obrazovanje i završenu specijalizaciju za rad, potrebno je prethodno relevantno radno iskustvo i poznavanje njemačkog jezika.

Europski patentni ured zapošljava znanstvenike i inženjere koji će raditi na projektima provjere patenata. Mjesto rada nalazi se u Münchenu i Berlinu, a dolaze u obzir kandidati koji posjeduju diplomu s područja prirodnih znanosti.

Kako bi ojačali svoj tim u Frankfurtu, tvrtka Sintronics GmbH zapošljava inženjera elektrotehnike na puno radno vrijeme. Osim što se od kandidata traži poznavanje njemačkog i engleskog jezika, potrebno je iskustvo u lemljenju malih tehničkih komponenti i poznavanje osnova elektrotehnike. Također je poželjno znanje o analognim i digitalnim sklopovima. Ostale detalje i uvjete natječaja možete pročitati na linku.

Kada tražite posao u inozemstvu nemojte se ograničiti samo na pretraživanje oglasa i slanje prijava, već detaljno proučite širu sliku. Naime, odlazak u inozemstvo nameće i brojna pitanja o kojima trenutačno možda ni ne razmišljate, a prvenstveno se odnose na to znate li kome se možete obratiti za pomoć jednom kada se nalazite u drugoj državi, a naišli ste na određeni problem?

Stoga, prije nego što se odlučite potražiti posao u inozemstvu, nije loše kontaktirati neke od institucija koje su vam na raspolaganju u Republici Hrvatskoj, kako biste se dodatno informirali o svemu što bi vam moglo koristiti prilikom boravka u inozemstvu. Bilo bi dobro da poznajete radno pravo zemlje u koju odlazite raditi te kakva prava kao strani radnik u toj zemlji imate. Također, informirajte se o hrvatskim institucijama u toj zemlji i kome se možete obratiti za pomoć ukoliko vam zatreba.

Ovo su prvi koraci koje biste trebali poduzeti prilikom traženja posla u inozemstvu.