Poslovni vodič POSLOVNA OČEKIVANJA 2009.

Poduzetnici spremni za vrlo tešku godinu

  • Autor: Z. K.
  • 15.12.2008 14:38:42
  • 15.12.2008 14:30:00

Hrvatski poduzetnici spremaju se za teže uvjete poslovanja koje će donijeti usporavanje gospodarskog rasta u 2009, ali vjeruju u uspješno prevladavanje učinaka svjetske gospodarske krize

Tradicionalno istraživanje Privrednog vjesnika o poslovnim očekivanjima za 2009. godinu pokazuje da dvije trećine hrvatskih poduzetnika već primjenjuje ili priprema plan protiv krize koji uključuje kombinaciju povećanja plasmana, promjene proizvodnog programa, reorganizaciju poslovanja te s tim u vezi smanjenje troškova, a zadnja je mjera smanjivanje troškova rada.

Opće stanje gospodarstva u 2008. poduzetnici su ocijenili prosječnom ocjenom 2,82 što se bitno ne razlikuje od prošlogodišnje ocjene (2,93). Mali poduzetnici nešto su stroži u ocjenjivanju gospodarske godine davši joj prosječnu ocjenu 2,73.

Većina anketiranih poduzetnika očekuje manji rast u 2009. pri čemu čak 32,6 posto ispitanih smatra da će rast biti puno manji dok 41,3 posto ispitanih očekuje malo manji rast.

Velika većina poduzetnika (90,3 posto) jedinstvena je u ocjeni da će se uvjeti za investiranje i poslovanje u idućoj godini pogoršati. Pritom 38,3 posto njih smatra da će se ti uvjeti malo pogoršati, a čak 52 posto očekuje da će se uvjeti jako pogoršati. Glavni aduti za prevladavanje krize bit će reorganizacija poslovanja i smanjenje troškova proizvodnje. Planovi protiv krize uključuju i smanjivanje troškova rada, ali u znatno manjoj mjeri.

Polovina anketiranih kompanija očekuje osjetan negativni utjecaj globalne financijske krize na njihovo poslovanje, a da će on biti u granicama prihvatljivog, smatra njih 36,8 posto. Pozitivno je to da veliki dio poduzetnika (gotovo 40 posto) već primjenjuje plan prevladavanja krize.

Unatoč spoznaji o negativnim utjecajima krize, većina poduzetnika ne očekuje bitne promjene kada je riječ o njihovu ukupnom prihodu, dobiti i zaposlenima. Tako čak 80,40 posto anketiranih vjeruje da će biti uspješno u prevladavanju učinaka svjetske financijske krize.

U anketi je sudjelovalo 570 kompanija koje ostvaruju gotovo 11 posto ukupnog prihoda gospodarstva i zapošljavaju 10,9 posto ukupno zaposlenih.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još