PONUDA POSLOVA

Potražnja za IT stručnjacima i dalje ruši sve rekorde

25.10.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Jedna od najčešćih skupina tražitelja posla za kojima, unatoč nepovoljnim trendovima na tržištu rada, raste potražnja, svakako su IT stručnjaci. Do listopada je u kategoriji IT i telekomunikacije na portalu MojPosao objavljeno gotovo 1.200 oglasa što je rast od 33 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Programer je uvjerljivo najtraženije zanimanje, a slijede ga informatičar i web dizajner

Koliko su poslodavci željni pronaći dobre IT-evce govori u prilog činjenica da ih 84 posto nudi posao za stalno što je znatno više od prosjeka koji za sva zanimanja iznosi 52 posto. Kada su potrebne kvalifikacije u pitanju, u većini oglasa traži se visoka stručna sprema, polovica poslodavaca traži prethodno radno iskustvo.

S obzirom na prosječnu mjesečnu plaću u Hrvatskoj od 5.563 kune, plaće u IT-u i telekomunikacijama veće su za 26posto. Tako prosječna plaća za najtraženiju IT poziciju – programera iznosi 6.922 kuna.

Sljedeći poslodavci također traže IT stručnjake:

Tvrtka Radler zapošljava osobu na poziciji Senior developer (m/ž). Budući zaposlenik bit će odgovoran za razvoj i održavanje aplikacija u razvojnom okruženju Java/JEE te mentorirati druge kolege. Uz petogodišnje radno iskustvo, idealan kandidat treba zadovoljavati još nekoliko uvjeta koje možete provjeriti u oglasu.

MCS Grupa, hrvatski proizvođač informacijskih sustava u zdravstvu, također traži Senior developere (m/ž). Zbog povećanja obujma poslovanja, žele pojačati tim suradnicima koji će izrađivati i projektirati inovativna web rješenja. I za ovu poziciju potrebno je iskustvo, ali trogodišnje.

Mlada i brzo rastuća tvrtka AG04 zapošljava Programera pripravnika i Programera s iskustvom. Uz prilično detaljno opisana tehnička znanja, važno im je da se budući zaposlenici mogu dobro uklopiti u atmosferu izvrsnosti i kreativnosti, da traže izazove i mogućnosti za osobni rast. Detaljan opis potrebnih kvalifikacija, kao i link za prijavu nalaze se u oglasu.

Iako vam tek slijedi prijava na neki od ovih oglasa, nije loše razmišljati par koraka unaprijed i pripremiti se za razgovor za posao koji bi mogao uslijediti.
Na tu temu postoji već niz savjeta, međutim nerijetko postoje dijelovi na kojima razgovor 'zapne'. Jedan od njih je i sam kraj razgovora odnosno, dio kada poslodavac ima običaj kandidata pitati 'Imate li Vi kakvo pitanje za mene?'

Kandidat koji na to pitanje odgovori s 'Ne' upravo je propustio odličnu priliku zaraditi dodatne pozitivne bodove. Postoje i kandidati koji će poslodavcu u takvoj situaciji postaviti pitanje, ali pritom ih više zanima da sami ostave dobar dojam nego što ih zanima odgovor na pitanje. Dakle, što učiniti i kako se postaviti? Odličan kandidat postavit će poslodavcu pitanje temeljem kojeg će dobiti vrlo konkretne informacije o njemu i samom poduzeću (a na temelju toga i donijeti odluku je li ovo mjesto na kojem želi raditi). Sljedeći put kada budete u takvoj situaciji, nemojte propustiti pitati poslodavca sljedeće.