PONUDA POSLOVA

Više od 40 poslodavaca trenutno traži 'administrativce'

10.10.2013 u 12:07

Bionic
Reading

Posao u uredu ne zvuči vam previše primamljivo? Razmislite još jednom. Više od četrdeset poslodavaca trenutačno traži kandidate upravo u kategoriji administrativnih zanimanja. Najviše se traže 'klasični' administratori, knjigovođe i poslovne tajnice

Pitate se koje vještine morate posjedovati da biste dobili posao u administraciji? Na prvom je mjestu poznavanje rada na računalu, koje je bilo navedeno kao uvjet u 60 posto oglasa. Prethodno radno iskustvo nije presudno i tražila ga je samo polovica poslodavaca. Od stranih jezika najčešće trebate poznavati engleski jezik.

Možda će vas malo obeshrabriti podatak da su plaće za administrativna zanimanja 17 posto niže od prosjeka. No to ne vrijedi za sva radna mjesta iz ove kategorije. Primjerice, voditelji ureda imaju devet posto veću plaću od prosječne i ona prema podacima servisa MojaPlaća iznosi 5.896 kuna

Među gore spomenutih četrdesetak oglasa za radna mjesta izdvajamo sljedeće:

Lidl zapošljava osobu za rad ne recepciji. Uz jednogodišnje radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima važno je da posjedujete odlične komunikacijske i organizacijske vještine te izvrsno govorite engleski jezik. Mjesto rada je Velika Gorica.

Sport-bet kladionica, zbog proširenja poslovanja u Slavonskom Brodu, traži poslovnu tajnicu (m/ž). Idealni kandidat treba izvrsno poznavati engleski i njemački jezik te rad na računalu.

Colas, međunarodna tvrtka koja se bavi konstruiranjem i održavanjem prometne infrastrukture sa sjedištem u Varaždinu, traži osobu za poziciju Assistant to CEO (m/ž). Glavni zadatak budućeg zaposlenika su tajnički i administrativni poslovi za potrebe izvršnog direktora i menadžerskog tima. Riječ je o odgovornoj poziciji na kojoj postoji odlična mogućnost za osobni razvoj.

Prijava na oglas je lakši, a razgovor za posao nešto zahtjevniji dio priče.

Ponekad je prava šteta što razgovor za posao sadrži 'riječ' razgovor, jer to većinu ljudi asocira na ugodno i neformalno čavrljanje. Razgovor za posao ponekad se može pretvoriti u čavrljanje ako se sugovornici osjećaju ugodno, ali to nije pravilo. Po svemu ostalome, razgovor za posao poslovni je sastanak kao i bilo koji drugi.

Zbog čega je ovo korisno znati? Ako razgovor za posao nije ništa drugo već poslovni sastanak, ista pravila lijepa ponašanja vrijede i u ovom slučaju. Promatrate li i razgovor za posao na ovaj način, shvatit ćete da ste vi i poslodavac dvije ravnopravne strane. Vi niste ovdje zato što nešto 'trebate' ili 'molite' već zato što, kao pravi potencijalni partner, imate što ponuditi.

Po čemu su još slični klasičan poslovni sastanak i razgovor za posao, što je dobro reći, a koja pitanja treba prešutjeti (u oba slučaja), saznajte ovdje.